Touch matters. Het belang van affectieve aanraking in de ontwikkeling van psychofysiologische zelfregulatie bij baby's

dinsdag, 19 februari, 2019 - 19:00
D3.08
Brussels University Consultation Center
brucc@vub.be
www.brucc.be

Meer en meer rapporten tonen een stijgend percentage van één-persoons gezinnen aan. In een aantal Europese landen ligt dit percentage rond de 40%. Voldoende emotionele en fysieke nabijheid van belangrijke anderen is nochtans primordiaal voor onze mentale gezondheid. In deze lezing gaan we dieper in op het belang van affectieve aanraking en fysiek contact met betrekking tot de ontwikkeling van jonge baby’s enerzijds en de betekenis hiervan voor ons volwassen mentaal functioneren anderzijds. In een reeks studies aan de Vrije Universiteit Brussel (Van Puyvelde et al., 2015, 2017, 2018) in samenwerking met Liverpool University (F. McGlone) toonden we aan hoe een simpele aanraking fysiologische basismechanismen stimuleren die belangrijk zijn voor de opbouw van een latere gezonde stress-regulatie. Er zal worden stilgestaan bij regulatie-processen tussen zowel moeders als vaders en hun baby, de mogelijkheden van massage stimulatie-interventies en de betekenis van fysiek contact binnen een gezinscontext met postnatale problematiek. Deze lezing richt zich naar een breed publiek van hulpverleners binnen maar ook buiten de specifieke context van pre- en postnatale zorg.

Spreker: Prof. dr. Martine Van Puyvelde

Kostprijs: 30€

Inschrijven: stuur een mailtje naar brucc@vub.be.

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.