Workshop drugpreventie

maandag, 11 februari, 2019 - 14:00
Faculteit: Departement Lerarenopleiding (IDLO)
Professionalisering

Als toekomstig leraar is lesgeven uw corebusiness.  Hoe breng ik kennis over?  Hoe zorg ik ervoor dat mijn leerlingen de juiste vaardigheden leren?   Hoe kan ik attitudes bijbrengen bij de jongeren waar ik verantwoordelijk voor ben?

Uw vak inhoudelijk stevig beheersen en didactisch goed onderlegd zijn, zijn dus noodzakelijke voorwaarden om de klas binnen te stappen.

Maar het is vandaag zeker geen overbodige luxe om als leerkracht ook inzicht te hebben in belangrijke  maatschappelijke tendensen en problemen: armoede,  uitsluiting, pesten, verslaving,….om er maar enkele te noemen.

In deze workshop maakt u als toekomstig leerkracht kennis met enkele handvaten om een effectief drugbeleid in uw school uit te bouwen.  Op welke pijlers is zo’n beleid gebouwd? Hoe implementeer ik zo’n beleid? Waar liggen de drempels?  Wat is effectief? Wat werkt contraproductief?

Vandaag zijn het niet alleen de verleidingen van producten zoals tabak, alcohol en andere illegale middelen.   Het obsessief gebruik van de smartphone,  gamen en gokken zijn vaak grotere problemen voor jongeren dan illegale drugs.  Vandaar dat we in de workshop ook de preventie van gedragsverslavingen behandelen.

Omdat tabak, alcohol, drugs maar ook het obsessief gebruik van smartphone en gamen zo’n invloed hebben op het brein van tieners, wordt tijdens de workshop het mechanisme van verslaving grondig uitgelegd.

De workshop is interactief opgebouwd.  Naast  directe instructie werkt de trainer met  coöperatieve werkvormen.   U beschikt dus op het einde van de workshop over enkele interactieve methodieken die u kan toepassen in uw lessen en activiteiten.

Nascholer

Johan Van de Walle, sinds 1999 werkzaam in De Sleutel (Gent), Afdeling Preventie

50 euro

Opmerking: De workshop vindt op deze dag 2x plaats, om 14u en om 17u30u. Indien u zich inschrijft, schrijft u automatisch in voor de workshop om 14u. Wil u liever die om 17u30 volgen, gelieve ons eerst even telefonisch te contacteren.

Nascholingsreglement

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.