Doctoraatsverdediging LW - Kurt Bertels

maandag, 4 mei, 2020 - 15:00
online

Een ongehoord geluid. De ontsluiting en contextualisering van de Brusselse saxofoonklas (1867-1904): naar een historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk.

Wanneer? Op 4 mei om 15u.
Wil je erbij zijn? Stuur een e-mail naar Inge Pieters (Inge.Pieters@vub.be) voor 29 april. Je krijgt dan een e-mail met de nodige gegevens om de online publieke verdediging te kunnen volgen.

Het doctoraatsonderzoek van Kurt Bertels

Saxofonist Kurt Bertels startte in 2014 zijn Doctoraat in de Kunsten aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en de Vrije Universiteit Brussel. Met zijn onderzoek focust Bertels op zowel de historische als de artistieke context van een van 's werelds allereerste saxofoonklassen, de Brusselse saxofoonklas (1867-1904). Met zijn proefschrift schetst Bertels voor het eerst een historisch en cultureel kader van deze saxofoonklas met als uiteindelijke doel een historisch geïnformeerde saxofoonpraktijk.

Bertels heeft met zijn vernieuwende saxofoonpraktijk zowel nationaal als internationaal het repertoire van de Brusselse saxofoonklas op de kaart gezet via (lecture-)recitals en lezingen. Met Symfonieorkest Vlaanderen voerde hij 's werelds eerste saxofoonconcerto's van Paul Gilson (1865-1942) uit. Deze uitvoeringen werden wereldwijd bekendgemaakt via diverse media.

Het onderzoek - onder leiding van promotoren Kristin Van den Buys, Katia Segers en Norbert Nozy - resulteert in wetenschappelijke en artistieke output. Behalve het proefschrift en wetenschappelijke artikelen publiceert Bertels ook twee cd’s. Met The Saxophone in 19th-Century Brussels en Works for Saxophone and Orchestra by Paul Gilson verspreidt hij voor het eerst het repertoire van de Brusselse saxofoonklas. Deze cd's verschijnen in mei 2020 bij Etcetera Records.