logo

U bent hier

Em. prof. dr. Jef Maes over rector Gerlo en de strijd tussen de uiterst linkse kringen en de meer gematigde studentengroepen

Em. prof. dr. Jef Maes, gewezen praeses van de Polytechische Kring, deelt een interessante anekdote over rector Gerlo en de strijd tussen de uiterst linkse kringen, die de nieuwe universiteit wilden penetreren om de revolutie gaande te maken, en de meer gematigde studentengroepen.

In 1969, eerste officieel jaar VUB, presenteerde ik mij, als geboren en getogen Brusselaar, op het ingangsexamen om 5 jaar later fier een Ir diploma van de VUB op zak te hebben. Ondertussen hebben we ons niet verveeld want in maart 1973 werd ik praeses van de PK (Polytechnische Kring), verkozen op de linkse lijst. We hadden toen 173 PK leden, bijna alle studenten van de Toegepaste Wetenschappen zoals onze faculteit toen noemde. In 1973 waren wij ook de allereerste VUB kring en toen enige om een wagen (Char) op Saint V te hebben.

Zowat een maand na mijn verkiezing kwam Chris Leysen, praeses van Solvay mij opzoeken met de melding dat de Rector ons wou ontmoeten. We waren niet de enige gegadigden want Daniël Buyle, zou eveneens van de partij zijn. Deze laatste alleen omdat hij in de faculteit van de Rector studeerde, en zichzelf tot voorzitter van de letteren had  gebombardeerd zonder gedoopt te zijn, niet helemaal met onze goesting!!! We mochten recht tegenover de Rector plaats nemen, ik zat in het midden. Met een bombastische stem en een Gents accent begon Aloïs Gerlo: “mijne heren, studenten zitten op de Universiteit om te studeren, en als ze niet studeren om zich te amuseren”, dit konden we alleen maar beamen. Verder: “maar als ze niet studeren en ze amuseren ulder (Gents) niet dan doen ze aan politiek en zijn het geen studenten meer”, we keken elkaar vragend aan. Vervolgens: “ BSG en studiekring VO zijn in handen van de Trotskist Leninisten en dat is Uw fout want BSG en VO interesseren ulder niet” oeieoei “volgende week zijn het de algemene vergaderingen van deze kringen en ik wens dat ge daar massaal naar toe gaat”. Bericht gesnopen, de linkse kerels keken raar op toen we de putsch pleegden en van daaruit is het Praesesconvent voortgevloeid om het pluralisme te waarborgen. Of hoe de Rector (zelf een gewezen Trotskist), de kringen in het oog hield, hij had natuurlijk overschot van gelijk.