Humans of the VUB: Alex de Pape, student Onderwijsagogiek

Ik koos voor de VUB, omdat vrij denken mij nauw aan het hart ligt

“In juni studeerde ik af als leerkracht lager onderwijs aan de Hogeschool van West-Vlaanderen. Als 18-jarige was dat toen een veilige keuze. Nu, drie jaar later, heb ik meer zelfkennis en weet ik beter wat ik wil in mijn leven. Ik schakel momenteel voor de master Onderwijsagogiek. Dat vergelijk ik graag met de tussenschakel tussen mens en maatschappij.

Ik woon in Brugge, maar ik koos voor de Vrije Universiteit Brussel, omdat ik zelf ben opgegroeid in een vrijzinnige familie: mijn mama geeft les in het gemeenschapsonderwijs, mijn papa is penningmeester bij vrijzinnige verenigingen en ikzelf ben bestuurslid van het vrijzinnig centrum. Een vrijzinnig nestje dus. Die denkwijze is me volledig met de paplepel ingegeven, maar ik heb het me wel eigen gemaakt.

Naast de naam van de universiteit, heeft de VUB ook een vrijzinnige aanpak naar studenten toe. Ik ben volledig omringd door een kleine en gezellige community waar ik me onmiddellijk thuis voelde. Daarnaast zijn er heel wat lezingen en naschoolse activiteiten om over verschillende dingen bij te leren. Kleine dingetjes waar ik, als vrijzinnig denker, wel echt bij stilsta. Na de lessen geef ik bijles voor BRUTUS, een samenwerking tussen de VUB en middelbare scholen in Brussel. Dat is een job die makkelijk te combineren valt met mijn studie en er ook bij aansluit. Om te ontspannen ga ik elke week naar de conditiegym met de sportmixkaart. Een gezonde geest in een gezond lichaam, daar streef ik naar.”

Naar aanleiding van 50 jaar VUB gaf prof. dr. Martina Temmerman haar studenten voor het vak Inleiding tot de journalistieke genres de opdracht kleine portretjes te maken van mensen op of rond de campus. De opdracht Humans of the VUB leverde een leuke ‘snapshot’ van de universiteit op - een dwarsdoorsnede van het leven op en rond de campus anno 2019/20.