Humans of the VUB: Anne Van Kersen, voorzitter Letteren- en Wijsbegeerte Kring

De kring geeft mij meer motivatie om te blijven studeren

“Toen ik op de VUB begon, was ik een jaar jonger dan de meesten. Ik was 17 en kende letterlijk niemand want al mijn vrienden gingen naar een andere universiteit. Op de eerste lesdag had ik me dan ook nog eens overslapen waardoor ik verdwaalde en nooit echt dat contact met mijn medestudenten heb kunnen maken. Tot de inval van de Letteren- en Wijsbegeerte Kring LWK in de les. De leden kwamen allemaal binnen en legden uit dat ze iedereen verenigden. Daarna namen ze ons mee naar hun lokaal naast de bibliotheek en creëerden ze een heel gevoel van ‘we zijn er voor u, we pakken u mee, hier zijn vrienden’. Dat was geweldig en blijft me echt bij van LWK. Ik ben direct met die mensen gaan praten en vriendschappen werden gesloten. Dat was voor mij heel speciaal omdat ik dacht ‘wauw, ik zit echt op mijn plek’. Dat gaf me het gevoel dat ik iets had om op terug te vallen.

Als je in je eerste jaar naar de universiteit komt, weet je eigenlijk zo weinig. Ik heb door mij aan te sluiten bij een facultaire kring veel bijgeleerd over volwassen worden. En niet alleen in het bestuursmatige en het geregel, maar ook over de mentaliteit en heel de schachtenperiode, de betekenis daarachter, over samenwerken, over elkaar accepteren, en elkaar altijd blijven steunen. Hier op de VUB hebben de facultaire kringen echt dat groepsgevoel. Die verbondenheid, niet alleen binnen je eigen faculteit, maar ook bij alle andere schachten van andere faculteiten vind ik heel uniek. Het is een soort van onvoorwaardelijke vriendengroep. Het geeft mij meer motivatie om te blijven studeren.

Het klinkt allemaal zo melodramatisch, maar dat zijn echt wel belangrijke dingen. Toen ik 17 was, wist ik daarvan niks. Op drie jaar tijd heb ik heel veel bijgeleerd, en ik blijf bijleren.”

Naar aanleiding van 50 jaar VUB gaf prof. dr. Martina Temmerman haar studenten voor het vak Inleiding tot de journalistieke genres de opdracht kleine portretjes te maken van mensen op of rond de campus. De opdracht Humans of the VUB leverde een leuke ‘snapshot’ van de universiteit op - een dwarsdoorsnede van het leven op en rond de campus anno 2019/20.