logo

U bent hier

Humans of the VUB: Hendrik van Bastelaere, voorzitter Mesacosa

De dopen van andere studentenkringen bijwonen is altijd wel interessant

“Ik heb vandaag geen les, maar toch ben ik hier op de campus om naar de studentendopen te kijken. Zelf ben ik voorzitter van de kring LO en kinesitherapie ‘Mesacosa’, dus de dopen van andere studentenkringen bijwonen is altijd wel interessant.

In je eerste jaar, als je je laat dopen, ben je een schacht. In het tweede jaar ben je ‘tweesterrig’ en kun je een taak krijgen binnen het bestuur. Naarmate je vordert in je studie en in de studentenkring, kun je altijd een belangrijkere functie uitoefenen. Als je eigen ambitie dan is om voorzitter te worden, dan kom je op voor die functie. Op het einde van het jaar stemmen we wie de senior of de voorzitter zal zijn voor het komende jaar.

Voorzitters van studentenkringen houden zich voornamelijk bezig met de organisatie van elke tak. Dat is dan bijvoorbeeld feestjes organiseren, cultuuractiviteiten, de doop, en schachten werven natuurlijk. Persoonlijk moet ik ervoor zorgen dat het laatste antwoord of de laatste keuze bij mij langskomt. Ik zorg ervoor dat iedereen gestuurd wordt en op de hoogte blijft van wat dat ze moeten doen.

Wij organiseren een heel aantal activiteiten, maar de VUB doet zelf ook redelijk wat, zoals bijvoorbeeld het galabal of het vijftigjarige bestaan van de VUB. Zo vieren we op 20 november ook met de studentenkring St-V, waar we de oprichting van de VUB en de ULB herdenken. Daarbij is deze dag een van mijn favoriete dingen aan de universiteit. Het is een dag waarop je gewoon met de hele studentikoze gemeenschap naar het centrum van de stad trekt in een memorabele stoet. Of je nu gedoopt bent of niet, ik raad zeker aan om dat ooit eens mee te lopen. Het is een dag met alleen maar sfeer, drinken en je amuseren. Je trekt je van niets iets aan: gewoon een dagje genieten. Er is ook geen les op 20 november, alle lessen zijn geschrapt, dus er is geen enkel excuus om niet te komen!”

Naar aanleiding van 50 jaar VUB gaf prof. dr. Martina Temmerman haar studenten voor het vak Inleiding tot de journalistieke genres de opdracht kleine portretjes te maken van mensen op of rond de campus. De opdracht Humans of the VUB leverde een leuke ‘snapshot’ van de universiteit op - een dwarsdoorsnede van het leven op en rond de campus anno 2019/20.