Humans of the VUB: Jethro Stoffels, student Fysica en Sterrenkunde

Op de VUB kan ik volledig mezelf zijn, maar eigenlijk moet dat overal kunnen

“Drie jaar geleden liet ik de zee van De Haan achter me om Fysica en Sterrenkunde te studeren aan de VUB. Die opleiding kon ik nochtans ook iets dichter bij de deur volgen, maar toch koos ik Brussel. In deze universiteit is alles veel laagdrempeliger. In de les zitten wij soms maar met vier studenten, je kunt het bijna privéles noemen. Dat maakt het contact met de docenten ook veel persoonlijker.

Elke dag pendelen van West-Vlaanderen naar Brussel zag ik niet zitten, daarom zit ik op kot. Daar spendeer ik ook het merendeel van mijn tijd. Als ik dan toch naar de campus kom, ben ik nooit alleen. Elke dag vergezelt mijn enige echte compagnon, Surtur, me op mijn linkerschouder. Deze papegaaienknuffel is vernoemd naar een noords mythologisch figuur die de wereld zal vernietigen. Ik vind dat hij een enge blik heeft, maar tot nu toe heeft hij nog geen vlieg kwaad gedaan. Mijn papegaai zit vastgenaaid aan mijn leren jas, ik draag die dan ook elke dag.

Ik heb mijn haar voor de eerste keer zo gedaan toen ik ongeveer veertien jaar was. Mijn haar heeft al verschillende vormen gekend, maar dit kapsel heb ik volledig gekopieerd van mijn papa. Wij lijken als twee druppels water op elkaar. Ik doe mijn haar volledig zelf en ik ben daar ongeveer drie uren mee bezig. Wat gebruik ik? Gel en vooral veel geduld. Voor sommigen zie ik er misschien speciaal uit, maar ik ben gewoon mezelf. Aan de VUB kan én mag dat, maar eigenlijk zouden we dat overal moeten kunnen.”

Afgebeeld: Jethro Stoffels (20, BA3 Fysica en Sterrenkunde) poseert nog snel voordat hij naar de les gaat

Naar aanleiding van 50 jaar VUB gaf prof. dr. Martina Temmerman haar studenten voor het vak Inleiding tot de journalistieke genres de opdracht kleine portretjes te maken van mensen op of rond de campus. De opdracht Humans of the VUB leverde een leuke ‘snapshot’ van de universiteit op - een dwarsdoorsnede van het leven op en rond de campus anno 2019/20.