Humans of the VUB: Lucas Votot, beste lacrossespeler van België

Ik heb gescoord tegen de beste doelman ter wereld

“Het sportaanbod op de VUB is behoorlijk groot en ook de faciliteiten zijn zeker in orde. Alleen vind ik het jammer dat de VUB geen lacrosseteam heeft. Ik heb mijn handen al vol, dus zou het zelf niet willen oprichten, maar als iemand een coach en gemotiveerde spelers zou vinden, sta ik paraat om mee te doen”, lacht Lucas (22).

“Ik had een topsportstatuut, dus op dat vlak wordt lacrosse wel gewaardeerd zoals het hoort, maar al bij al vind ik het jammer dat er zo weinig aandacht naartoe gaat. Het is echt een geweldige sport. Het probleem is dat er weinig commercieel potentieel inzit en daarom blijft het onder de radar. Je kunt lacrosse moeilijk of niet op een groot scherm volgen zoals dat bij voetbal of tennis wel het geval is.

Lacrosse is afkomstig uit de Verenigde Staten en in België bestaat er pas sinds 2010 een lacrosseclub. Inmiddels zijn er elf over heel het land. Ik ben er ingerold via de scouts. Daar lieten ze een compilatievideo zien van de beste punten en ik vond dat zo cool dat ik zelf ben begonnen. Dat was in 2013.

In 2018 hebben we ons met de Belgische nationale ploeg gekwalificeerd voor het WK Lacrosse in Israël. Heel tof, maar we moesten onze reis en alle kosten ter plekke zelf betalen. We eindigden ongeveer dertigste van vijftig teams, ik had zeven goals en zeven assists en scoorde zelfs één keer tegen de beste doelman ter wereld. Niet slecht hé?! Ik denk niet dat we ooit geld zullen verdienen aan onze sport, maar als lacrosse in België ooit ongeveer het statuut van rugby kan krijgen, ben ik al heel tevreden.”

Naar aanleiding van 50 jaar VUB gaf prof. dr. Martina Temmerman haar studenten voor het vak Inleiding tot de journalistieke genres de opdracht kleine portretjes te maken van mensen op of rond de campus. De opdracht Humans of the VUB leverde een leuke ‘snapshot’ van de universiteit op - een dwarsdoorsnede van het leven op en rond de campus anno 2019/20.