Humans of the VUB: Matteo Kopriva, lid Comac

Mensen zijn sowieso een product van hun omgeving

“De VUB was een bewuste keuze voor mij, maar dat is ondertussen wel lang geleden. Het was vooral de korte afstand tussen studenten en docenten die mij interesseerde. Er zijn veel assistenten en proffen per student en dat zorgt volgens mij voor een betere kwaliteit van onderwijs.

Vandaag ben ik studenten aan het aanspreken voor een evenement dat we organiseren met onze vereniging: Eerste Hulp Bij Extreemrechts. We zijn aan het peilen naar interesse, en vragen aan het verzamelen die de studenten eventueel hebben om te stellen op het evenement zelf. Het evenement is georganiseerd door Comac, de studentenvereniging van de PVDA.

Toen ik hier net zat, dacht ik al “de wereld draait niet zoals ze zou moeten draaien”. Ik was op zoek naar een manier om dat te veranderen. Door te praten en te discussiëren met een ex-klasgenoot die toen in Comac zat, ben ik er meer en meer van overtuigd geraakt dat veel maatschappelijke problemen afkomstig zijn van de manier waarop de maatschappij functioneert in haar kern. Alles is op winst gebaseerd. De meest duurzame manier van produceren is vaak niet de meest winstgevende. Dat is volgens mij dan ook het fundamentele probleem achter de klimaatcrisis nu. Daarnaast hebben die beslissingen ook een invloed op de economie van andere landen. Het gebruiken van de goedkope grondstoffen en goedkope werkkrachten in oosterse en Afrikaanse landen zorgt ervoor dat daar weinig economische ontwikkeling kan komen en dat alle rijkdom terugkeert naar de westerse landen. Extreemrechts speelt daarop in en viseert de economische vluchtelingen die eigenlijk gewoon de stroom van rijkdom volgen.

Mensen zijn sowieso een product van hun omgeving, vind ik. Ik heb het geluk gehad om op de VUB met mensen in contact te komen die mij hebben geholpen om mijn visie op de wereld uit te diepen. Andere mensen hebben dat geluk niet altijd.”

Naar aanleiding van 50 jaar VUB gaf prof. dr. Martina Temmerman haar studenten voor het vak Inleiding tot de journalistieke genres de opdracht kleine portretjes te maken van mensen op of rond de campus. De opdracht Humans of the VUB leverde een leuke ‘snapshot’ van de universiteit op - een dwarsdoorsnede van het leven op en rond de campus anno 2019/20.