Humans of the VUB: Onthaalmedewerker Centrale Bibliotheek

Duikbril en zwemvliezen in de bibliotheek

“Sommige dagen amuseer ik me te pletter in de bibliotheek. Wie had dat ooit gedacht, hé? Ik werk al sinds februari 1998 in de bibliotheek van de VUB. Het gekste dat ik heb meegemaakt was een student die voor een doopopdracht de bibliotheek binnenkwam met een duikbril en zwemvliezen aan. Hij had een strandbal in zijn hand en vroeg aan mij: “Meneer wat is de kortste weg naar de zee?” Waarop ik antwoordde: “Ga maar via de wedstrijd want dat is al nattigheid genoeg.” Zo heb ik al veel studenten zotte toeren zien uithalen, maar dat vind ik niet erg. De sfeer is altijd gezellig met zo’n jong volk om mij heen. De organisatie van de bib is positief veranderd. Vroeger was er een triumviraat dat alles bepaalde, maar nu is dat veranderd naar een stafvergadering waar meer mensen mogen beslissen over de dagelijkse zaken, wat de bib betreft. Ze zouden ook enkele fysieke hervormingen uitvoeren in de bibliotheek, namelijk een balie vooraan in de bib en één achteraan de bib, maar daar is nog niets van gekomen. De VUB is fysiek wel veranderd, want toen ik hier pas werkte, kon ik vanuit het raam van de bib het gebouw F en G zien. Die veranderingen zijn allemaal positief natuurlijk, maar wat mij het meest bij zal blijven, is het feit dat ik op straat herkend word als ‘die man van de bib’. Ik sta bewust niet op de groepsfoto die in de gang hangt, maar ik word toch herkend door vele studenten.”

Naar aanleiding van 50 jaar VUB gaf prof. dr. Martina Temmerman haar studenten voor het vak Inleiding tot de journalistieke genres de opdracht kleine portretjes te maken van mensen op of rond de campus. De opdracht Humans of the VUB leverde een leuke ‘snapshot’ van de universiteit op - een dwarsdoorsnede van het leven op en rond de campus anno 2019/20.