Humans of the VUB: Stella Stopponi

Je denkt na over de leerstof buiten de lessen

“In Italië studeer ik Taal- en Letterkunde in het Engels, Spaans, en Russisch. Hier kan ik jammer genoeg alleen Engelse en Spaanse lessen opnemen, maar om de studiepunten van mijn Russische vakken te compenseren neem ik ook nog een paar Italiaanse vakken op.

Ik kende de VUB eigenlijk niet voordat mijn universiteit me er een plekje voorstelde. Toch wou ik meteen naar Brussel omdat het op een perfecte stad leek. Het is de hoofdstad van de Europese Unie en je voelt dat er mensen zijn van overal. Vandaag ben ik op de campus omdat ik les heb. Ik volg acht lessen, want als Erasmusstudent moet ik genoeg studiepunten kunnen overdragen naar mijn universiteit in Italië.

De manier waarop jullie hier studeren, verschilt heel veel van de manier in Italië. Hier moet je opdrachten maken en presentaties geven. In Italië volg het hele semester les en dan leg je het examen af. Wij geven geen presentaties en schrijven geen essays. Het is een goede manier van studeren, want je denkt na over de leerstof buiten de lessen, en als je een opdracht moet maken, kun je de leerstof beter leren kennen. Iedereen krijgt dezelfde leerstof, maar je kan jezelf erin steken. Als je alleen de syllabus leest op het einde van het semester, is het gewoon iets om te memoriseren en te vergeten na het examen.

Toen ik net toekwam had ik wat problemen met de administratie. In de eerste week stuurde ik een e-mail en ik kreeg geen antwoord tot drie weken later. Italië is vrij bekend om zijn trage administratie, maar dat was een gelijkenis die ik liever niet wou terugvinden!

Het is geweldig hoeveel evenementen georganiseerd worden op de campus! Als je net toekomt en je niemand kent of je weet niet wat je met jezelf moet doen, is het een kans om de omgeving te ontdekken en nieuwe mensen te leren kennen!”

Naar aanleiding van 50 jaar VUB gaf prof. dr. Martina Temmerman haar studenten voor het vak Inleiding tot de journalistieke genres de opdracht kleine portretjes te maken van mensen op of rond de campus. De opdracht Humans of the VUB leverde een leuke ‘snapshot’ van de universiteit op - een dwarsdoorsnede van het leven op en rond de campus anno 2019/20.