logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Impactevaluatie van het veiligheids- en preventiebeleid

donderdag, 12 maart, 2020 - 08:30
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
Faculteit: Recht en Criminologie
Gebouw Q, Aula Q.A
Onthaal in Mandelazaal
Studievoormiddag

Op 12 maart aanstaande organiseert de BeSafe Academy van de AD Veiligheid & Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken een studievoormiddag over de impactevaluatie van het veiligheids- en preventiebeleid. In samenwerking met de VUB en de ULB zullen de strategische lokale veiligheids- en preventieplannen op kritische en pertinente wijze geëvalueerd worden.

Naar aanleiding van deze studievoormiddag zal de Methodologische Gids voor de uitwerking en evaluatie van preventieprojecten met een ruimtelijk perspectief worden voorgesteld aan het doelpubliek, namelijk de preventieambtenaren en de interne evaluatoren van de 109 steden en gemeenten die over een strategisch veiligheids- en preventieplan beschikken.

Wat is een SVPP?

Het uitwerken en invullen van een veiligheids- en preventiebeleid bij 109 lokale overheden kan via de strategische veiligheids- en preventieplannen worden gesubsidieerd.  In ons land zijn de SVPP aldus gericht op de veiligheid en de levenskwaliteit van ongeveer 5,3 miljoen burgers:

  • Vlaanderen: 2,49 miljoen;

  • Wallonië: 1,71miljoen

  • Brussel: 1,04 miljoen.

Het effectieve bereik van de SVPP is ruimer. Bij uitbreiding richten de SVPP zich immers op de veiligheid en leefbaarheid van alle burgers van ons én de buitenlanders die in ons land vertoeven.

Meer info over de SVPP

Programma

8u30-9u15: Onthaal en ontbijt (Mandelazaal)

9u15 -9u30: Welkomstwoord (Pierre Thomas, Directeur SLIV)

9u30-9u45: Overzicht van de evaluatiepraktijken (Luc Devroe, Expert SLiV)

9u45-10u30: Kader, aanpak en methodes voor het ontwerp van de methodologische gids (Sybille Smeets, Professor aan het Centre de recherches Pénalité, sécurité et déviances van de ULB en Els Enhus, Professor in de Vakgroep criminologie van de VUB)

10u30-11u00: PAUZE

11u00-12u00: Voorstelling van de methodologische gids (Valérie Caprasse, Onderzoekster aan het Centre de recherches Pénalité, sécurité et déviances van de ULB).

12u00-12u30: Vragen-antwoorden

12u30-14u30: Lunch

Praktische info

Deze studievoormiddag zal plaatsvinden op de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus van de VUB in Aula Q.A (Pleinlaan 2 te 1050 Elsene). Het onthaal gaat door in de Mandelazaal. Er is parking onder gebouw Q vanwaar u de Mandelazaal kan betreden.

Klik hier voor een plan van de campus en meer info over de bereikbaarheid.

Er is simultaanvertaling voorzien in het Frans en in het Nederlands.

Inschrijvingsformulier