logo

U bent hier

STOP!

Woensdag 28 oktober om 12.05 uur op het dak van het UZ Brussel

Het UZ Brussel roept het – letterlijk – van de daken in naam van de ganse zorgsector: STOP. Sommigen hebben het blijkbaar nog altijd niet begrepen:

STOP het virus - STOP mensen met het niet-volgen van maatregelen - STOP politici met het niet luisteren naar experts - STOP politici met aarzelen en dralen!

Op woensdag 28 oktober staan - niet toevallig om vijf na 12! - op het dak van het UZ Brussel zes medewerkers van het UZ Brussel. Ze houden er een grote letter (1 m) van het woord STOP omhoog en twee stoptekens. Ook wordt het spandoek ‘Dank aan alle gezondheidswerkers #STOPCORONA’ (8 m) opgehangen. Prof. dr. Erik Debing (centrum voor hart- en vaatziekten), prof. dr. Dirk Devroey (decaan VUB-faculteit geneeskunde en farmacie), prof. dr. Sabeth De Waele (dienst Intensieve Zorgen), prof. dr. Patrick Lacor (infectiologie),  prof. dr. Marc Noppen (CEO) en Sally Van Hege (verpleegkundig departement) zullen op het dak staan.

Bij de eerste golf kregen de zorgverleners applaus en werden ze in de bloemetjes gezet. Tijdens deze tweede golf moeten de zorgverleners voor hun eigen bescherming en die van hun naasten en patiënten oproepen om de regels te respecteren. Op hun beurt applaudisseren de zorgverleners nu voor wie de veiligheidsregels wél respecteert.

Tegelijk is het STOP-initiatief van het UZ Brussel een grote dank u aan alle gezondheidsmedewerkers die zich onder grote druk hard inzetten.

Het UZ Brussel is voorbereid

De STOP-actie is een oproep aan de samenleving. Tegelijk is het UZ Brussel zelf natuurlijk voorbereid op de aanpak van de coronacrisis. Het volgt de fasering die de overheid opvolgt en neemt daartoe alle nodige stappen, zowel op het vlak van personeel als logistiek. Meer nog, het kijkt vooruit naar de volgende fase. Maandag zijn de ziekenhuizen overgeschakeld op fase 1B en volgende maandag gaan ze samen over naar 2A. Ook het UZ Brussel breidt dus telkens weer de capaciteit voor covid-19-patiënten verder uit.

Het zit in de natuur van het UZ Brussel én van de VUB om ook maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen. Dat doet het nu ook weer via de STOP-actie die zich richt tot iedereen in ons land op welk niveau dan ook en met welke verantwoordelijkheid dan ook.