logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

The sound of Freedom

dinsdag, 3 maart, 2020 - 12:00 to dinsdag, 3 maart, 2020 - 14:00
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
Y
Bar Pilar
Presentation and panel discussion

Voor Engels, klik hier

Doen wat je zegt

Zonder academische en artistieke vrijheid is er geen cultuur en geen vooruitgang. Net die waarden behoren tot het DNA van onze universiteit. Binnen de VUB zijn er dan ook veel initiatieven en concrete acties die trachten te verhelpen aan misstanden en pogingen tot intimidatie van andersdenkenden. Niet voor niets was onze universiteit in 2015 een van de eerste in Europa met een Refugee Student Programme en is ze al sinds 2011 betrokken bij het Scholars at Risk netwerk.

Maar wat zijn die initiatieven? Tot welke groepen richten ze zich? Waaraan trachten ze tegemoet te komen? Tijdens de Sound of Freedom belicht scholar at risk Mohammad Al Mohjoub (in het Engels) de vele aspecten, uitdagingen en verwezenlijkingen ervan. 

Presenteren, musiceren, debatteren

Rector Caroline Pauwels leidt het discours in, dat zal worden opgeluisterd door de virtuoze Irakese luitspeler Khalid Al Rawi. Aan het daaropvolgende neemt Midden-Oostenspecialist Rudi Vranckx deel, tevens bekende VRT-journalist en eredoctor van de VUB.

In september van 2017 overhandigde Vranckx een groot aantal door Vlamingen geschonken instrumenten aan de leerkrachten en leerlingen van een muziekschool in het door oorlog geteisterde Mosul. De hele operatie, waarvan hij de initiatiefnemer was, werd vastgelegd in een aangrijpende reportage die veel weerklank vond in heel Vlaanderen. Rudi Vranckx bracht er in samenwerking met illustrator Caryl Strzelecki ook een pakkende graphic novel over uit, genaamd ‘Mosul’.

Het event wordt besloten met een lunch. 

Programma

 • 12:00 – 12:05 OPENING SPEECH DOOR DE VUB RECTOR
 • 12:05 – 12:20 MUZIKAAL INTERLUDIUM DOOR AL RAWI
 • 12:20 – 12:30 VOORSTELLING VAN DE VUB-INITIATIEVEN VOOR VLUCHTELINGEN EN SCHOLARS AT RISKS
 • 12:30 – 12: 35 VOORSTELLING ENGAGE PROJECT 
 • 12:35 – 12:45 MUZIKAAL INTERLUDIUM DOOR AL RAWI
 • 12:45 – 13:30 PANELDISCUSSIE MET:
  • Rudi Vranckx – journalist / VRT-corrsepondent 
  • Khaled Al Rawi - Luitspeler uit Irak 
  • Mohammad Al Mohjoub - Scholar at Risk aan de VUB

13:30 – 14:00 CLOSING LUNCH (€ 10)

Een deel van de Sound of Freedom wordt in het Engels gepresenteerd. Toegang is vrij en gratis, maar registreren is gewenst. 

SCHRIJF HIER IN