logo

U bent hier

ULB en VUB openen samen nieuw academiejaar

In 2019-2020 vieren ULB en VUB een dubbele verjaardag: 185 jaar samen, 50 jaar samenwerken. We vieren dit graag samen met u tijdens onze gemeenschappelijke academische openingszitting op vrijdag 20 september 2019.

L’Université libre de Bruxelles en de Vrije Universiteit Brussel hebben een gemeenschappelijke oorsprong die teruggaat tot 1834, het jaar waarin Université libre de Belgique werd opgericht door Pierre-Théodore Verhaegen. In 1842 werd deze universiteit omgedoopt tot Université libre de Bruxelles (ULB), een universiteit die onafhankelijk was van kerk en staat. Toen de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zich op 1 oktober 1969 afsplitste – na die memorabele zomer met de eerste mens op de maan, de eerste Tour van Eddy Merckx en de laatste zonnige dagen van The Beatles – was de universiteit beslist geen pasgeborene, maar al een flink uit de kluiten gewassen hoofdstedeling. Ze was immers geleidelijk en gestaag gegroeid in de moederschoot van de ULB.

In 2019-2020 vieren we daarom een dubbele verjaardag: 185 jaar samen, 50 jaar samenwerken. In het buitenland ontmoeten we geregeld mensen die ULB en VUB nog altijd voor één universiteit aanzien. En het moet gezegd, de band tussen beide vrije universiteiten is nog nooit zo hecht geweest en onze doelstellingen lopen parallel.

Samen zijn we vandaag meer dan ooit verbonden met Brussel. Ons hyperdivers en meertalig stadsgewest is een gedroomd living lab waar we onze studenten en onze onderzoekers maximaal gebruik van laten maken. Die aanpak hebben we weKONEKT.brussels genoemd.

De twee vrije universiteiten kunnen alleen maar vrij zijn als ze ook sterk staan. En dat is de verdienste van ontzettend veel mensen. Vele honderden professoren en beleidsmakers, vele duizenden wetenschappers en ondersteunende collega’s, vele tienduizenden studenten en alumni. In dit feestjaar willen we hen allemaal zoveel mogelijk samenbrengen.

De academische opening op vrijdag 20 september is het startschot. Samen heffen we het glas op wat we verwezenlijkt hebben. Op het vrij onderzoek. En op de toekomst!

Ontdek hier het programma.

Lees ook: 'Alle markante academische openingen op een rijtje'