logo

U bent hier

UZ Brussel opent steunfonds voor zorgverleners en medewerkers

Het UZ Brussel is gestart met een geldinzamelactie om de eigen medewerkers en zorgverleners te helpen overeind te blijven tijdens de coronacrisis. De actie heet #CLAPANDACT, en geeft iedereen de mogelijkheid om een persoonlijke bijdrage te storten. Het verzamelde geld moet dienen om de zorgverleners een moment van rust te bieden na extreme stressmomenten. 

“Elke dag loop ik door de gangen en praat ik met onze zorgmedewerkers,” schrijft CEO Marc Noppen van het UZ Brussel op de pagina van #CLAPANDACT. “Ik zie hen vaak de klok rond werken, dag en nacht bezig met hun patiënten. Maar ik zie ook de uitputting en toenemende stress om de hoek loeren. Angst ook, niet zozeer om zelf ziek te worden, maar om uit te vallen. Want wie neemt dan hun werk over?”

Om dat uitvallen zoveel mogelijk te voorkomen, wil het UZ Brussel meer externe psychotherapeuten voor de eigen medewerkers inschakelen. De eigen therapeuten staan immers al ten dienste van de patiënten. Maar ook een aparte ontspanningsruimte zou al wonderen doen. 

Broodnodige steun
Zoals Marc Noppen op de actiepagina schrijft, is het de bedoeling dat de zorgverleners hun hoofd kunnen leegmaken op extreme stressmomenten. Geen overbodige luxe, want ze zullen de strijd tegen het coronavirus nog lang moeten volhouden. En ze beginnen het te voelen, zo tekende Noppen op 2 april op in zijn (uiterst leerrijk en leesbaar) dagboek dat in De Tijd verschijnt. “Onze psychologen merken stilaan een toename van het aantal medewerkers dat langskomt voor een gesprek,” noteert hij. 

Een geldbijdrage storten via #CLAPANDACT moet VUB-UZ overigens ook helpen om hun academische missie te kunnen verderzetten, en het onderzoek naar de bestrijding van corona concreet te voeren. Daartoe behoort onder meer het ontwikkelen van AI-algoritmen in de beeldvorming en het ontwikkelen van wiskundige predictiemodellen,  maar ook het bouwen en testen van zelfgemaakte respiatoren door het FabLab. 

Het hele land applaudiseert momenteel voor de hulpverleners in de zorgsector, en terecht. Maar nu is voor ons allen misschien het moment gekomen om de daad echt bij het woord te voegen, en ook onze (letterlijke) duit in het zakje te doen. 

MAAK VAN JE APPLAUS EEN GIFT, DONEER VIA #CLAPANDACT
Elke gift telt, en vanaf 40 euro is ze fiscaal aftrekbaar. Op het moment van schrijven hebben reeds 369 mensen voor een totaal van 44.325 euro gedoneerd.