logo

U bent hier

VUB creëert plek voor rouw en medeleven

Foto: Philip Aguirre

Ook op een universiteitscampus maakt ernstige ziekte, overlijden, verdriet, rouw en langdurige zorg deel uit van het leven. Naast professionele hulpverlening en zorgdiensten is menselijke steun van collega’s en medestudenten op zo’n momenten onmisbaar. Met het ‘Monument van Troost’ wil de VUB letterlijk en figuurlijk lijden en medeleven een herkenbare plaats geven in de studie- en werkomgeving. Op 19 november om 11u houden we er een allereerste herdenkingsplechtigheid.

Het 'Monument van Troost' op de VUB moet uitgroeien tot een plek voor individuele of collectieve rouw. Het is een stilteplek op de campus waar je even tijd kan nemen voor jezelf. Ook bijeenkomsten na ingrijpende gebeurtenissen zoals de aanslagen in Brussel in 2016 hebben er hun plaats. De universiteit plant er vanaf nu jaarlijks een herdenkingsplechtigheid, de dag voor St-V. Bij de inhuldiging van het moment herdenken we alle VUB’ers die van ons heengingen.

"We willen een warme en medelevende universiteit zijn”, vertelt rector Caroline Pauwels, die het initiatief nam voor het monument. “We willen erkenning bieden voor het menselijke leed bij onze studenten en personeelsleden. De VUB vormt een gemeenschap waarin iedereen mekaar aanmoedigt, faciliteert en ondersteunt tijdens ingrijpende momenten en ervaringen in het leven. Wie geconfronteerd wordt met ernstige ziekte, overlijden, verdriet, rouw, langdurige zorg moet ook binnen de werk- of studie-omgeving alle kansen krijgen om daar op een menswaardige manier mee om te gaan."

De soldaat en de vluchteling

'Troost' komt in het hart van de Brussels Humanities Sciences and Engineering Campus, tussen het Braemgebouw en de Denker. Kunstenaar Philip Aguirre y Otegui haalde de inspiratie voor het monument uit een iconische krantenfoto, waarin een Spaanse soldaat een aangespoelde Afrikaanse bootvluchteling enige warmte tracht te bieden. Het standbeeld ontdoet de figuren van alle fysieke herkenningspunten. Wat rest is de essentie van het menselijke gebaar, los van geslacht, leeftijd of afkomst. Het herleidt liefde en soelaas tot een humanistisch en universeel gegeven.

50 jaar herdenken

De VUB vindt het belangrijk om het initiatief in dit bijzondere academiejaar nog op te starten. Een bestaansgeschiedenis van 50 jaar omvat niet alleen mijlpalen van vreugde, maar ook momenten van intens verdriet. Op 19 november om 11u nodigt VUB de hele community uit rond het standbeeld om individueel en collectief dierbare collega’s, studenten, vrienden en familieleden te herdenken.

Programma

Personeel en studenten zijn uitgenodigd om de onthulling van het monument bij te wonen. Hier lees je meer over het programma.