logo

U bent hier

VUB-eredoctoraten om de wereld te verbinden

De Vrije Universiteit Brussel kent op 18 maart maar liefst vijf eredoctoraten toe. Het eerste aan wetenschapspopularisator Ann Druyan, het tweede aan kunstenaar William Kentridge, het derde aan politicus Pierre Kompany, het vierde aan de onwaarschijnlijke vrienden Koenraad Tinel en Simon Gronowski, en het vijfde aan Antoni Ribas en Boon Falleur - beiden wereldautoriteiten op het gebied van immuuntherapie, een baanbrekende aanpak van kanker.

Lees meer en schrijf je in voor ‘Doctor Honoris Causa: A night at the opera’ op 18 maart

VUB-rector Caroline Pauwels: “De nieuwe doctores honoris causa komen uit de meest uiteenlopende sectoren, maar ze hebben een ding gemeen: ze verbinden. Dat is wat de wereld vandaag nodig heeft, mensen die de hand uitreiken naar de ander. Die niet zoeken naar verschillen, maar naar overeenkomsten. Mensen die naar elkaar willen luisteren.”

De uitreiking – net als de uitreiking van het eredoctoraat voor Yuval Harari die enkele weken geleden plaatsvond - staat in het teken van de 50ste verjaardag van de VUB en het feestjaar 2019-2020. De universiteit reikt elk eredoctoraat uit samen met een partnerinstelling en benadrukt daarmee haar verbondenheid met instanties in Brussel, Vlaanderen en de wereld. De uitreiking wordt extra speciaal omdat ze in de Munt-schouwburg plaatsvindt en de wereldberoemde componist Dirk Brossé zal optreden als gastdirigent van het VUB-orkest. De uitzonderlijke ceremonie vindt plaats op woensdag 18 maart in de Koninklijke Muntschouwburg.

De eredoctoren

Ann Druyan samen met Erasmushogeschool Brussel
Ann Druyan is een Amerikaans schrijfster en producent van programma’s over kosmologie en wetenschapspopularisering. Ze was gehuwd met kosmoloog en wetenschapscommunicator Carl Sagan die in 1996 overleed. Ann Druyan was destijds creatief directeur voor het NASA Voyager Interstellar Message Project. Het was via Voyager 1 dat Carl Sagan de intussen beroemde foto van de “Pale Blue Dot” liet maken. Dat is een foto van de aarde, genomen vanop zes miljard kilometer. Op die afstand is de aarde niet veel meer is dan een heldere stip ter grootte van een pixel. Sagan besefte de iconische waarde van een dergelijke foto. De foto symboliseert de enorme omvang van de ruimte en relativeert de impact die de mensheid heeft in het heelal. En benadrukt dat we geen planeet B hebben. Met dit in het achterhoofd blijft Ann Druyan zich inzetten voor wetenschapspopularisering. Haar geesteskind is de docuserie over het heelal, Cosmos, waarvan de eerste reeks wereldwijd op National Geographic is uitgezonden. Op 9 maart lanceert NG de nieuwe reeks, Cosmos: Possible Worlds, wereldwijd in tientallen landen. Het is haar overtuiging dat als meer mensen geïnteresseerd geraken in wetenschap, we tot een betere en meer kritische samenleving zullen komen.
 

William Kentridge samen met UGent en de University of the Western Cape in Zuid-Afrika
William Kentridge is een filmmaker, tekenaar en beeldhouwer. Ondanks het feit dat hij in 1955 in Johannesburg in het blanke milieu geboren is, werd hij vanaf het begin blootgesteld aan de gevolgen van de politieke situatie (apartheid) in zijn land. Zo trad zijn vader op als advocaat voor Nelson Mandela. William Kentridge verwijst in zijn werk regelmatig naar deze troebele periode uit de geschiedenis van zijn land. Hij is graag gezien in België. Voor de Munt maakte hij een opmerkelijke opera-enscenering ‘De Toverfluit’ (2005) van W.A. Mozart. In Bozar werd zijn stuk Ubu and the Truth Commission opgevoerd. En ook met KunstenFESTIVALdesArts heeft hij een intense band.
 

Pierre Kompany samen met het Brussels Parlement
Spontaan associeert iedereen hem met zijn zoon Vincent, maar Pierre Kompany (71) is zelf ook een bijzonder figuur. Getekend door het regime van Mobutu in Congo kwam hij in 1975 als ‘sans papier’ in België aan. Ruim 40 jaar later is hij de eerste zwarte burgemeester van België (in de Brusselse gemeente Ganshoren). Hij is het bewijs dat België erin slaagt om stilaan zijn koloniaal verleden achter zich te laten. Zelf heeft hij nooit zijn afkomst verloochend, maar tegelijk spreekt hij met veel respect over zijn nieuwe thuisland.
 

Koenraad Tinel en Simon Gronowski samen met de Université libre de Bruxelles (ULB)
Koenraad Tinel (1934) is een Belgische beeldhouwer en tekenaar. Simon Gronowski (1931) is doctor in de rechten, advocaat aan de Brusselse balie en jazzpianist. De beide heren zijn nauwe vrienden en dat is gezien hun verschillende afkomst geen logisch gegeven. Simon Gronowski kon tijdens de oorlog ontsnappen uit de treinwagon die hem als 11-jarige naar het vernietigingskamp in Auschwitz bracht.  Koen Tinel groeide op in een Vlaams gezin met erg veel sympathie voor de SS. Hun uitzonderlijke vriendschap is een krachtig symbool van hoop, geluk en vrede.
 

Antoni Ribas en Boon Falleur samen met UZ Brussel
Antoni Ribas is een wereldautoriteit op het vlak van het klinisch onderzoek naar immuuntherapie, meer in het bijzonder voor de behandeling van maligne melanoomkanker. Hij is één van de meest geciteerde wetenschappers in zijn domein. Boon Falleur is specialist in immunologie, is emeritus hoogleraar van de “Université Catholique de Louvain” en gewezen directeur van de Brusselse tak van het Ludwig Instituut voor Kankeronderzoek en het “Institut international de Pathologie cellulaire et moleculaire” (‘Institut de Duve’). Hij is een internationaal erkende autoriteit op het gebied van kankeronderzoek en laureaat van talrijke prestigieuze prijzen, waaronder de Francqui Prijs (1990) en de Prijs Louis Jeantet (1994).
 
Lees meer en schrijf je in voor ‘Doctor Honoris Causa: A night at the opera’ op 18 maart