logo

U bent hier

VUB-gastdocent Djalali overgebracht naar andere Iraanse gevangenis met het oog op executie

Dr. Djalali wordt mogelijk vandaag overgebracht naar een gevangenis waar executies plaatsvinden

Het is nu of nooit: Ahmadreza Djalali kan alle hulp gebruiken. We moeten massaal met z'n allen mails sturen naar de Iraanse ambassade. Je kan voorbeeldmails downloaden op de website van Amnesty.

Wacht niet langer, zijn leven hangt van je af! Bekijk hier wat je nog meer kan doen: #DjalaliHeeftJeNodig

De Iraanse rechter die toezicht houdt op de uitvoering van de doodstraf tegen dr. Djalali heeft gezegd dat de autoriteiten ‘bevel’ hebben gegeven om dr. Djalali vandaag 1 december lokale Iraanse tijd over te brengen naar Raja’i Shahr gevangenis in Karaj en om de executie uit te voeren. Diezelfde rechter liet vandaag aan de advocaat van dr. Djalali weten dat hij nog een laatste bezoek van zijn familie zou mogen ontvangen vooraleer hij geëxecuteerd zal worden.

Vorige week dinsdag werd dr. Djalali in afzondering geplaatst in de Evin-gevangenis in Teheran. Hij kreeg toen de boodschap dat hij snel geëxecuteerd zou worden en nam telefonisch afscheid van zijn echtgenote Vida Mehrannia. Executies worden meestal niet in Evin-gevangenis uitgevoerd, maar wel in gevangenissen in de ruime omgeving, zoals in Karaj.

“Een overbrenging van professor Djalali naar de gevangenis in Karaj baart ons grote zorgen. Na de isoleercel zou dit weer een stap dichter bij de executie kunnen zijn. Amnesty International en de VUB vragen met aandrang aan de politieke wereld, zowel op Belgisch, Europees, als internationaal niveau, om onmiddellijk contact op te nemen met de Iraanse autoriteiten en te pleiten voor het intrekken van de doodstraf en het vrijlaten van Dr. Djalali,” zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

“Alle contacten met onze Vlaamse, Belgische, Europese en internationale partners, waaronder de Amerikaanse komende regering, zijn geactiveerd. Het is nu aan hen om krachtige taal te spreken. Het lot van Ahmadreza is in hun  handen. Wijzelf hebben werkelijk al het mogelijke gedaan om zijn leven te redden. Iran moet uit alle hoeken van de wereld te horen krijgen dat de executie van Ahmadreza onaanvaardbaar is,” zegt Caroline Pauwels, rector van de VUB waar professor Djalali gastdocent was.

ACHTERGROND

Dr. Djalali is gespecialiseerd in rampengeneeskunde en werd in 2016 tijdens een werkbezoek in Iran gearresteerd en beschuldigd van spionage. De eerste tien dagen wist niemand waar hij werd vastgehouden. Eind oktober 2017 werd hij veroordeeld tot de dood na een manifest oneerlijk proces. Hij werd tot bekentenissen gedwongen door middel van psychische folteringen en spendeerde de eerste drie maanden van zijn detentie in de isoleercel. Zijn advocaat mocht hem pas zeven maanden na zijn arrestatie bezoeken.

Iran neemt, na China, de tweede plaats in wat betreft het aantal uitgevoerde executies in de wereld. In 2019 executeerde Iran minstens 251 mensen. Het land organiseert ook publieke executies en stelt minderjarige daders terecht.