logo

U bent hier

VUB reikt eredoctoraat uit aan Harari in bomvolle Lotto Arena

In een tot de nok gevulde Lotto Arena reikte rector Caroline Pauwels maandagavond een VUB-eredoctoraat uit aan Yuval Noah Harari. In haar laudatio prees ze de befaamde auteur van Sapiens, Homo Deus en 21 lessen voor de 21ste eeuw als een historicus die over de grenzen kijkt en de geschiedenis niet enkel samenvat maar erop voortbouwt. “In Harari hebben we een uitstekende gids om ons op de nieuwe mogelijkheden en gevaren van toekomstige ontwikkelingen te wijzen.” Pauwels droeg het eredoctoraat daarom ook op aan de jeugd van de 21ste eeuw, gesymboliseerd door de 21 VUB-studenten achter haar op het podium. “Zij zullen de juiste keuzes moeten maken.”

Bekijk alle foto’s op Flickr.

Met Yuval Noah Harari voegt de Vrije Universiteit Brussel een grote naam toe aan haar lijst met eredoctoren. De in 1976 geboren Israëlische historicus scheert wereldwijd hoge toppen als auteur van boeken waarin hij zijn licht laat schijnen over het verleden, het heden en de toekomst van de mensheid. Zijn laatste boek, 21 lessen voor de 21ste eeuw, verscheen in 2018 en handelt over het tijdperk waarin we nu leven. Daarvoor verscheen Homo Deus, over de toekomst. Dat boek werd voorafgegaan door Sapiens. Een korte geschiedenis van de mensheid.

De ondertitel van dat laatste boek bleek alvast geen overdrijving: in amper 250 pagina’s schetst Harari erin de geschiedenis van homo sapiens van het stenen tijdperk tot nu. In die periode onderscheidt hij vier grote mijlpalen: de cognitieve revolutie, de landbouwrevolutie, de vereniging van de mensheid en de wetenschappelijke revolutie. “Wat mij betreft is de kracht van wetenschap geen fictie”, zei Caroline Pauwels in haar speech. Daarmee verwees ze naar het allesoverheersende inzicht in de boeken van Harari, namelijk dat fictie zowel ten goede als ten kwade een van de meest efficiënte tools is in de materiaalkist van de mensheid. “De kracht van wetenschap geeft hoop, sterkt ons in onze overtuiging dat we de wereld beter kunnen maken”. Als voorbeeld haalde ze de steeds snellere ontwikkeling aan op het gebied van geneeskunde en artificiële intelligentie. “Hoe oud wordt de oudste mens in de 21ste eeuw?” vroeg ze zich af, evenals waarin de mens de beste zal blijven. “Het is al een tijdje dat we niet meer de beste schakers zijn.”

Harari krijgt officieel de titel van Doctor Honoris Causa van de Vrije Universiteit Brussel in erkenning voor zijn krachtige en baanbrekende inzichten als historicus, denker en auteur inzake de geschiedenis van de mensheid, en voor zijn provocerende en ontwrichtende opvattingen over de maatschappij van vandaag en de wereld van morgen. Hij ontving het certificaat en de medaille van de VUB uit de handen van rector Caroline Pauwels en de voorzitter van de Raad van Bestuur van de VUB Eddy Van Gelder.

Na de uitreiking van het VUB-eredoctoraat hield Harari voor een volgeladen Lotto Arena een keynote speech, gevolgd door een vraag en antwoordsessie. Het is de eerste keer dat Harari een publiek optreden doet in de Benelux. Hij werd daartoe uitgenodigd door de redactie van de Belgische editie van Newsweek, een van de belangrijkste nieuwsmagazines van de Verenigde Staten.

In de media:

De Morgen: ‘Eindelijk iemand die uitlegt wie en wat wij zijn’
De Standaard: VUB reikt eredoctoraat uit aan auteur Yuval Noah Harari
Knack: Yuval Noah Harari krijgt eredoctraat van VUB