VUB roept op tot herdenking en medeleven

Elk jaar op 19 november herdenkt de VUB haar overledenen tijdens het 'Moment van Troost'. Deze plechtigheid schenkt aandacht aan verlies en lijden in al haar vormen bij studenten en personeel. We denken hierbij aan wie een dierbare verloor, maar ook aan wie ziek is, zorgt of een moeilijke periode doormaakt. Omdat fysieke bijeenkomsten nu niet kunnen plaatsvinden, roept de VUB haar community op om dit jaar boodschappen van steun te schrijven, te posten en te delen.

Het Moment van Troost werd vorig jaar opgezet als een nieuwe traditie in het kader van VUB Compassionate University. De plechtigheid op de vooravond van St V had ook dit jaar moeten plaatsvinden bij het Monument van Troost op de campus, een kunstwerk van Philip Aguirre y Otegui. Dit beeld vormt een tastbaar symbool voor alle vormen van lijden en verdriet.

Betuig je steun op 19 november via #IkLeefMee #IAmWithYou

Steun betuigen bij lijden is één van die menselijke activiteiten die je niet zomaar digitaliseert. Toch kan een woord van ondersteuning veel betekenen. Alleen al het besef dat je er niet alleen voor staat, maakt soms het verschil.

Dat is het idee achter de actie ‘#IkLeefMee #IAmWithYou’. Het digitale initiatief wil mensen een hart onder de riem steken.

In aanloop naar 19 november besteedt de VUB in haar digitale media aandacht aan verlies, rouw en menselijk lijden. Op 19 november lanceert ze via sociale media een Facebookoverlay en herdenkingsvideo. Door de overlay te installeren op je eigen profielfoto en de video te delen, betuig je je steun aan anderen die lijden. Je kan ook zelf iets schrijven of posten met de hastag #IkLeefMee #IAmWithYou.

Digitaal verbinden en steunen

Sociale media hebben een vluchtig, en soms zelfs polariserend karakter. In deze tijden waarin we allen achter een scherm geworpen zijn, kunnen we hun potentieel echter ook aanwenden om te verbinden. In deze actie willen we ze gebruiken om een positief signaal van steun en verbinding uit te stralen.

De coronacrisis heeft de aandacht voor lijden, verdriet en afscheid vergroot.  Met wereldwijd meer dan 1 miljoen overlijdens, in België meer dan 14.000, is de menselijke tol erg hoog. Fysiek afscheid nemen van een dierbare was de voorbije maanden moeilijk, en soms onmogelijk. Vele mensen mensen gaan nog steeds door een moeilijke revalidatie, vechten nog met het virus of leven als risicopatiënt in angst om ziek te worden. In de zorg leveren mensen offers. We willen digitaal de steun en medeleven uiten, die we momenteel fysiek niet kunnen bieden.

Meelevende universiteit

De Vrije Universiteit Brussel heeft zich vorig jaar, met de ondertekening van een intentieverklaring geëngageerd om een meelevende universiteit te zijn. De VUB wil hiermee erkennen dat situaties van verdriet en lijden deel uitmaken van het dagelijkse leven in de universitaire gemeenschap, en dat we daar bijzondere aandacht voor willen hebben. We willen een universitaire gemeenschap zijn waar iedereen elkaar aanmoedigt, faciliteert en ondersteunt tijdens dergelijke ingrijpende momenten en ervaringen in het leven.

De Coronasituatie heeft ons meer dan ooit geleerd hoe belangrijk het is om mekaar te steunen in moeilijke momenten. Met het initiatief #IkLeefMee #IAmWithYou willen we dit op en coronaveilige manier zichtbaar en kenbaar maken.

#VUBherdenkt #IkLeefMee #VUBcommemorates #IamWithYou