VUB-student finalist Vlaamse Scriptieprijs 2020

Félix Buyck onderzoekt stroomstoten ter behandeling van chronische rugpijn

Scriptie vzw heeft uit 508 inzendingen vijf scripties geselecteerd die kans maken op de Vlaamse Scriptieprijs 2020. Kanshebber is VUB-student Félix Buyck van de Faculteit Geneeskunde en Farmacie met zijn onderzoek over chronische rugpijn. De winnende scriptie wordt op 18 december bekend gemaakt. Aan de Vlaamse Scriptieprijs is een bedrag van 2.500 euro verbonden.

Het pijngeheugen wissen

Chronische lage rugpijn is een enorm maatschappelijk probleem. Masterstudent Félix Buyck onderzocht onder leiding van Prof. dr. Maarten Moens en de onderzoeksgroep STIMULUS van het departement Neurochirurgie van het UZ Brussel wat de effecten zijn van ruggenmergstimulatie op de hersenen. Dat is een behandeling waarbij kleine, (voor de patiënt onmerkbare) stroomstoten worden toegediend aan het ruggenmerg ter behandeling van chronische pijn.

Het ruggenmerg verbindt alle zenuwen van het lichaam met de hersenen. We weten dat langdurige pijn aanleiding kan geven tot veranderingen van de hersenstructuur. Onder andere een vergroting van een hersengebied dat de hippocampus genoemd wordt. Het lijkt erop dat een behandeling met ruggenmergstimulatie de hippocampus weer doet krimpen. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat het ‘pijngeheugen’ als het ware gewist wordt: als hun hersenen minder ‘denken’ aan pijn, ervaren mensen ook minder pijn. Het brein, zo blijkt uit deze scriptie, opent duidelijk een deur naar een betere pijntherapie voor patiënten met chronische lage rugpijn.

www.scriptieprijs.be