logo

U bent hier

VUB verwelkomde als een van de eerste universiteiten de werkstudent

In 2016 vierde de VUB vier decennia werkstudenten. Hoewel de eerste werkstudenten zich al in het academiejaar 1975-1976 konden inschrijven, beschouwt de universiteit 1976 als het officiële startjaar. Anno 2019 is het onderwijsaanbod voor werkstudenten nog steeds volop in beweging. Zo denkt de VUB eraan zich toe te spitsen op masteropleidingen omdat steeds meer instromende werkstudenten - net zoals Joachim, Emily en Bert - al een diploma hebben. Er wordt ook ingezet op blended learning, zegt vicerector Onderwijs en Studentenbeleid Jan Danckaert.

Tekst: Sue Somers

Het systeem van avond- en weekendonderwijs voor werkstudenten zit volop in een transitieperiode, legt Jan Danckaert uit. “Vroeger zagen we dat veel werkstudenten die naar de VUB kwamen nog geen diploma hoger onderwijs hadden. Zij werden op een bepaald moment in hun carrière geblokkeerd. Vandaag merken we dat de meeste werkstudenten al een diploma hebben. Een deel van hen heeft nog altijd een bijkomend masterdiploma nodig om hogerop te geraken, maar we zien steeds meer studenten die hun leven een andere richting willen geven en bij ons een master aanvatten in een voor hen volledig nieuw domein.”

Jan Danckaert, Vicerector Onderwijs:

Ik weet niet of we in de toekomst nog volledige bacheloropleidingen voor werkstudenten moeten organiseren.

Voor alle duidelijkheid: de VUB blijft nog altijd achter haar programma’s voor werkstudenten staan, benadrukt Danckaert. “Maar in de toekomst gaan we wellicht meer de nadruk leggen op schakelprogramma’s die toegang geven tot een master en de masteropleiding zelf. Volledige bacheloropleidingen organiseren: ik weet niet of we dat nog moeten doen voor werkstudenten. Dat wordt nu onderzocht. Voor sommige richtingen, zoals burgerlijk ingenieur, heeft het zelfs nooit bestaan.”

Zalm
Het zalmtraject  – als tegenbeweging voor het watervalsysteem: eerst een lager diploma halen om daarna hogerop te gaan – manifesteert zich ook bij de werkstudenten. Professionele bachelors die al aan de slag zijn proberen in het avond- en weekendonderwijs het masterdiploma te halen dat ze altijd al gewild hadden.

“De VUB ontvangt ook steeds meer werkstudenten die een carrièreswitch in het vooruitzicht stellen en een lerarenopleiding beginnen”, weet Danckaert. “Ze hebben het gehad met de ratrace in het bedrijfsleven en willen hun ervaring ten dienste stellen van jongeren.”

Contactonderwijs
Waar zéker niet aan wordt geraakt, is de kwaliteit van de opleidingen en de begeleiding voor werkstudenten, bevestigt Danckaert. “De VUB blijft zich onderscheiden met een kwalitatief hoogstaand aanbod voor werkstudenten. Meer dan andere universiteiten blijven we ook inzetten op een intensieve begeleiding.”

Dat betekent onder meer de integratie van moderne onderwijstechnieken in het avond- en weekendonderwijs. “We gaan inzetten op blended learning voor werkstudenten”, aldus Danckaert. Denk daarbij niet aan zomaar online zetten van hoorcolleges. “Blended learning is veel meer dan dat. Het is een mix van leervormen. Contactonderwijs blijft belangrijk, ook voor werkstudenten. Maar we willen meer afwisseling, onder meer met online taken, afstandsonderwijs en gefilmde lessen.” Lees meer over de studiemogelijkheden voor werkstudenten

Deze werkstudenten schreven zich zopas in voor een masteropleiding aan de VUB:

Joachim Bockland, Master Toegepaste Informatica:

“Na het behalen van een Bachelor in Toegepaste Informatica werk ik werk sinds juli in Brussel en nu wil ik hier toch graag een master van maken. Studeren aan VUB biedt de perfecte combo: werken & studeren in de hoofdstad.” Lees meer over de master Toegepaste Informatica.

Emily Van Torre, Master Bedrijfskunde:

“Na 2 jaar in het werkveld besef ik meer en meer hoe belangrijk een master is om door te groeien binnen een bedrijf. Ik ben een tijdje geleden naar Brussel verhuisd dus geeft studeren in de hoofdstad mij de beste work-life balance. En ja, studeren betekent ook nieuwe mensen leren kennen, dat gaf de doorslag bij mijn beslissing.” Lees meer over de Master Bedrijfskunde.

Bert Desaedeleer, Master Stedenbouw & Ruimtelijke Planning:

“Als zelfstandig landmeter, merk ik dat het werkgebied meer en meer verandert. Vandaar is herscholen een must, het biedt me meer toekomstperspectief.  Waarom VUB? Wel, VUB is de enige universiteit die deze studierichting aanbiedt binnen het avondonderwijs.” Lees meer over de master Stedenbouw en Ruimtelijke Planning.