logo

U bent hier

Zonder programmeren zelf een COVID-19 registratieapp bouwen

De VUB heeft dankzij innovatieve visuele programmeertechnieken een QR- gebaseerd registratiesysteem met ingebouwde realtime druktemeter op punt gesteld. Met het platform weave.ly kunnen ook leken in een fractie van tijd en kosten een gegevensverzamelingssyteem voor horeca, warenhuizen of sportcentra in elkaar steken. Met het systeem kan je ook meteen meten hoe druk het op een plek is, zoals bijvoorbeeld op het openbaar vervoer of op evenementen.

Dr. Florian Myter: “Aan de VUB werken ondertussen al zeker 100 groepen met het systeem. Het wordt ingezet om onder andere de drukte te meten in het restaurant, op vergaderingen en in de labo’s maar ook op studentenactiviteiten of feesten. We moeten als maatschappij leren leven met dit virus en met dit systeem kunnen de mensen hun activiteiten veiliger gaan organiseren en dat is waar we op lange termijn toch naar zullen moeten streven.” 

De ICT -hulpmiddelen die het verzamelen van gegevens ondersteunen zijn vandaag bijzonder relevant in de strijd tegen het coronavirus. Zij moeten echter normaal gezien telkens vanaf nul worden ontwikkeld. En dat is moeilijk voor burgers met beperkte ICT-kennis en zet een rem op de mogelijkheid om moderne dataverzameling in te zetten bij COVID-19 registraties.

Het Software Languages Lab van de VUB, onder leiding van professor Wolfgang De Meuter  ontwikkelde een innovatieve platform, weave.ly, waarmee ze een zeer brede waaier aan apps en dashboards voor gegevensverzameling hebben ontwikkeld met behulp van visuele drag & drop-componenten, en waarbij men geen enkele regel programmeercode hoeft te schrijven.

Myter licht toe: “De aanleiding voor de creatie van dit QR systeem was de duidelijke administratieve rompslomp die handmatige registratie met zich meebrengt. Gezien de huidige crisis is het belangrijk om snel systemen te kunnen inzetten die de veiligheid van de  burgers en hun gegevens waarborgen, en tegelijkertijd de administratieve lasten voor bedrijven en hun personeel zo laag mogelijk houden. Het weave.ly platform zorgt voor een ongekend niveau van co-creatie van software. Onze visuele drag & drop-componenten zijn voor iedereen makkelijk te begrijpen. Zo hebben we bijvoorbeeld het QR-gebaseerde covid-19 registratiesysteem van het VUB-restaurant samen met hen op slechts enkele uren tijd klaargestoomd.”

In tegenstelling tot andere QR-systemen is weave.ly bijzonder configureerbaar. Het systeem laat ook toe om met verschillende technologieën te werken, zoals RFID of barcodes op badges,  en voor verschillende situaties, zoals realtime gegevensanalyses.

Bekijk hier hoe het werkt: