Angèle (24): ‘Al mijn spaargeld is erdoor.’

Studente Angèle*, 24, legt uit hoe het VUB Caroline Pauwels Noodfonds voor studenten haar heeft geholpen om te overleven en haar studies verder te zetten.

Ooit wil ik promoveren

Angèle is net 24 geworden. Ze is afkomstig uit Rwanda en kwam naar Brussel in september 2020 voor haar masteropleiding. Haar droom? Ze wil een PhD behalen en is al jaren aan het studeren om ooit te kunnen doctoreren. Daarna zou ze graag als researcher aan de slag gaan in één van de vele onderzoeksgroepen aan de VUB in Brussel. Maar eerst wil Angèle uiteraard graag haar masterdiploma.

Geld zoeken om naar België te komen

Vooraleer je naar België kan komen als internationaal student, moet er iemand borg voor je staan. ‘In mijn geval was dat mijn schoonbroer’, legt Angèle uit, ‘Hij is de echtgenoot van mijn oudere zus en was de enige in de familie die mijn studiegeld kon betalen.’ Angèles schoonbroer werkte voor een privébedrijf in Rwanda. Maar die onderneming kon de salarissen van de medewerkers niet meer uitbetalen en moest besparen om de coronacrisis te overleven. Als gevolg had Angèle geen geld meer. ‘Ik overleefde gewoon op mijn spaargeld en dat kon niet heel lang blijven duren’, vertelt Angèle.

Hoe kom je de volgende maand door?

Angèle krijgt weinig financiële steun van haar familie in Rwanda. Zelfs als ze een beetje geld zouden kunnen missen, zou dat bijna waardeloos zijn na de omwisseling in euro’s. Angèle: ‘Ik wil mijn familie niet onder druk zetten, ze kennen mijn situatie, maar ik ken ook die van hen. Mijn vader is gepensioneerd dus hij kan me geen geld sturen…’ Daarom probeerde Angèle een studentenjob te vinden in Brussel maar de planning van haar lessen en practica liet dat niet toe: ze is elke dag bezig van ’s ochtends tot ’s avonds en er is geen tijd om er ook een job bij te nemen. Sinds de covid19 pandemie heeft ze geen spaargeld meer en geen extra inkomen.

Steun via het Noodfonds

Angèle ging hulp zoeken bij de VUB en kwam zo in contact met het VUB Caroline Pauwels Noodfonds voor studenten. Ze vroeg steun aan en kreeg al snel contact met het team van de VUB. Daarna kreeg ze een beurs kon ze blijven studeren. ‘Ik vroeg heel concreet om twee maanden leefgeld om februari en maart door te komen en dat lukte ook. Sinds april kan ik ook elke dinsdag een voedselpakket afhalen op de VUB. Dat is een grote hulp’, legt Angèle uit.

Niemand weet ervan

Angèle woont in een studentenhuis van de VUB samen met een vriend uit Rwanda. Dat is de enige persoon die haar moeilijke situatie kent. Angèle: ‘Het is heel stresserend want je kan niet goed studeren als je je afvraagt hoe je de volgende maand moet overleven. Het maakte me heel nerveus; ik piekerde voortdurend en ik wilde mijn familie er niet mee belasten.’

Dankzij de steun die Angèle kreeg van het VUB Caroline Pauwels Noodfonds kon ze zich opnieuw concentreren op haar studies. Zonder die hulp zou ze gestopt zijn. Angèle vertelt dat het team van de VUB heel gedreven was om haar te helpen en dat ze erop aandrongen om contact te nemen als ze nog iets nodig had: ‘Dat was zo fijn, ik verwachtte echt niet zoveel hulp maar ik kreeg het wel en ik ben er heel blij mee.’

*Angèle is a schuilnaam om de privacy van de studente te beschermen.

Ook geraakt door dit verhaal?

Steun dan het VUB Caroline Pauwels Noodfonds voor studenten met een gift op het rekeningnummer BE51 0013 6779 3562 van de VUB met vrije mededeling GIFTFO7. Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar. Online schenken? Dat kan via deze webpagina.