logo

U bent hier

EIFFAGE AB doneert €5.000 aan VUB Yamina Krossa Fonds

In maart en april hebben de medewerkers van “EIFFAGE AB” hun sportiefste beentje voorgezet. Met 1.000 sportprestaties zamelden ze €5.000 in voor het VUB Yamina Krossa Fonds en daarmee het onderzoek van prof. dr. ir. Damya Laoui. Zij wil samen met haar team een potentieel vaccin voor kankerherval ontwikkelen.

Die €5.000 is het resultaat van 42 dagen lang fietsen, lopen en wandelen. Samen legden de medewerkers van EIFFAGE AB (Antwerpse Bouwwerken) 10.420 kilometer af. De gift is dan ook bijzonder welkom omdat het onderzoek van prof. dr. ir. Damya Laoui en haar collega’s van de onderzoeksgroep Cellulaire en Moleculaire Immunologie (VUB-VIB) zover gevorderd is, dat klinische studies binnenkort mogelijk worden. En die studies kosten veel geld.

Het onderzoeksteam spitst zich toe op triple negatieve borstkankerstalen. Dit is een erg agressief type kanker dat voorkomt bij 1 op 5 borstkankerpatiënten en vaak jongere vrouwen treft. Helaas is er weinig hoop bij uitgezaaide triple negatieve borstkanker. Voor de 3 receptoren (oestrogeen, progesteron, HER2) zijn deze vrouwen namelijk negatief. Vandaar de naam “triple negatief”.

Patiënten die hierdoor getroffen worden, kunnen niet behandeld worden met hormoontherapie of trastuzumab (Herceptin). Daardoor zijn hun behandelingsopties en genezingskansen minder gunstig. Prof. dr. ir. Laoui hoopt hen te kunnen helpen met haar dendritische celtherapie. Hierbij worden lichaamseigen cellen geïnjecteerd bij de patiënten, om de groei van hun tumor af te remmen. Als dit lukt, bereikt ze een doorbraak die mogelijk ook leidt naar de behandeling van andere kankers.

De Vrije Universiteit Brussel bedankt de medewerkers van EIFFAGE AB en initiatiefnemer Sandra de Vetter in het bijzonder. Wil jij ook een actie opzetten en daarmee een VUB project of onderzoek dat jou nauw aan het hart ligt, steunen? Contacteer dan de VUB Foundation via foundation@vub.be.

Meer info over het VUB Yamina Krossa Fonds op www.vubfoundation.be/fondsyaminakrossa.