Fernando (25): ‘Ik heb dikwijls aan opgeven gedacht.’

Student Fernando*, 25 jaar, vertelt over zijn worsteling met de covid19 pandemie, zijn familie, zijn schuldenlast en de hulp die hij kreeg van het VUB Caroline Pauwels Noodfonds voor studenten.

Mikken op die internationale zakencarrière

Fernando is 25 en komt uit Mexico. Hij studeert aan de VUB voor een Master in Internationale Business en zit momenteel in zijn tweede jaar. Over twee jaar zou hij moeten afstuderen maar mogelijk doet hij er een jaar langer over vanwege de covid19 pandemie. ‘Ik wilde aan de VUB studeren en tegelijk Frans en Nederlands leren. Zodra ik Mijn master heb, wil ik graag voor een multinational in Brussel werken’, zegt Fernando.

Werken en studeren tegelijk

Voor Fernando was het leven in Brussel meteen hard door de cultuurverschillen en sommige vereisten om hier te mogen werken. Zijn plan was om te werken en tegelijk te studeren. Hij vond zelfs een job in het toerisme en kon wat geld sparen. ‘Dat was fijn maar toen sloeg de pandemie toe en alles stopte van de ene op de andere dag. Ik moest leven van mijn spaargeld en iets anders zoeken’, legt Fernando uit.

Ramp in Mexico

Er waren enorme problemen in Mexico en zijn ouders konden hem geen geld meer sturen. Zijn beide grootouders waren ernstig ziek en hadden intensieve zorgen nodig. ‘Mijn ouders beslisten om oma en opa in huis te nemen en hen zelf te verzorgen’, zegt hij, ‘ik moest wachten en zij zouden doen wat ze konden om me geld te sturen.’ Dat was een zware klap voor Fernando. Hij moest zelfs terug naar Mexico voor twee maanden om zijn ouders te helpen. Toen alle lessen online gingen, vroeg hij daarom toestemming om terug te keren en kon hij zijn opleiding op afstand volgen.

Een onmogelijke combinatie

Op dat moment studeerde Fernando ook Nederlands en Frans. Maar die lessen gingen toen ook online. Een taal leren via het internet is erg moeilijk omdat je de ervaring van de natuurlijke conversatie mist. Bovendien kreeg Fernando nog een pak taken erbij. Dat zorgde voor stress door de werkdruk. Toen hij na twee maanden in Mexico terug in België was, vond hij geen nieuwe job tot overmaat van ramp. ‘Ik had wel iets in Antwerpen maar dat was heel onregelmatig werk. Soms belden ze me, dan weer niet. Zelfs als ik onderweg was naar het werk belden ze soms nog af dus daar kon ik niet op rekenen’, zucht Fernando.

Geld lenen om te studeren

Internationale studenten hebben vaak schulden omdat ze geld moeten lenen om te
studeren. Als zij hun studentenjob verliezen, moeten ze snel ergens anders geld zien
te vinden waardoor hun studies eronder lijden. Die internationale studenten hebben
bovendien iemand nodig die borg staat voor hen. Anders kunnen ze geen visa krijgen.
Maar die financiële steun werd ook moeilijk toen vele familieleden thuis hun job
verloren… Fernando: ‘In mijn land krijg je geen vervangingsinkomen als je je werk verliest. Er is geen hulp van de overheid.’

‘Daarbij veranderde in één maand de wisselkoers en werden de bankkosten voor internationale transacties ineens veel duurder. De munt devalueerde razendsnel’, legt Fernando uit. Daarna ontdekte hij het VUB Caroline Pauwels Noodfonds voor studenten via een vriend die in het VUB restaurant werkte.

Hulp van het VUB Caroline Pauwels Noodfonds

De hulp kwam snel. Binnen een week zat hij samen met het team van de VUB en snel daarna kreeg hij zijn beurs. Die was grotendeels nodig om de huur te betalen. Fernando: ‘Ik kreeg steun in februari en nu woon ik in het studentenhome van de VUB. Ze gaven me ook wat leefgeld waarmee ik de rest van mijn huur en ook wat cursussen kon betalen. Ik wilde namelijk mijn master zo snel mogelijk behalen en schreef me in voor meerdere opleidingen tegelijk. Maar daardoor kreeg ik veel rekeningen en herinneringen die ik allemaal niet kon betalen, dat gaf me enorm veel stress. Zelfs mijn familie in Mexico kreeg aanmaningen. Daarna ging het beter. Nu kan ik me concentreren op mijn doel.’

Gemengde gevoelens

Het bleek een smeltkroes van emoties voor Fernando. Vele van zijn vrienden verloren familieleden en hij dacht voortdurend aan zijn eigen familie thuis in Mexico. Fernando ervaarde dat hij zich niet kon concentreren om te studeren. Hij zat uren op zijn stoel te staren naar dezelfde tekst zonder dat hij er iets van begreep. ‘Er waren veel dagen waarop ik wilde opgeven. Ik wilde stoppen met studeren en mijn familie helpen. Ik werkte zo hard om hier te geraken, maar dit was gewoon te veel voor mij om te dragen. Elke dag was een interne stijd. Ik wilde gaan slapen en opstaan in een andere realiteit, maar ik bleef hier helemaal allleen.’

Fernando moest zichzelf helpen herinneren waarom hij naar hier was gekomen… Hij had nooit om geld moeten vragen en dat was een breekpunt voor hem. Hij werkte wel maar verdiende niet genoeg om alle kosten te dekken. Het Noodfonds was een hele opluchting en gaf Fernando opnieuw hoop: ‘Ik kreeg hulp én een tweede adem. Ik herstelde en kon doorgaan. Dat gaf me focus op de universiteit en hoop om verder te werken aan mijn plannen.’

Een betere toekomst

Vandaag voelt Fernando zich veel beter. Hij zoekt een nieuwe studentenjob en begint straks als ober te werken nu de horeca weer open is. Dankzij de beurs die hij kreeg van het VUB Caroline Pauwels Noodfonds voor studenten moet hij zich geen zorgen maken over het prijskaartje van zijn studies. ‘Nu kan ik mijn huur wél betalen’, zegt hij, ‘Maar dat is dankzij de hulp van de VUB. Anders was ik waarschijnlijk terug naar Mexico gegaan. Met al die schulden kan je je niet concentreren. Nu mik ik opnieuw hoger. Het heeft me echt goed geholpen.’

*Fernando is een schuilnaam om de privacy van de student te beschermen.

Ook geraakt door dit verhaal?

Steun dan het VUB Caroline Pauwels Noodfonds voor studenten met een gift op het rekeningnummer BE51 0013 6779 3562 van de VUB met vrije mededeling GIFTFO7. Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar. Online schenken? Dat kan via deze webpagina.