logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Film: Dans la maison

woensdag, 13 oktober, 2021 - 09:30
Cinema Palace
Anspachlaan 85, Brussel
Fatima Mernissi Leerstoel, RHEA - Expertisecentrum gender, diversiteit en intersectionaliteit & Crosstalks
Cheyma.Al.Mehraj@vub.be
https://www.vub.be/leerstoel/fatima-mernissi#fatima-mernissi
Film + debate

Dans La Maison - poëtisch portret van een moeder-dochterrelatie 

Toen haar moeder alzheimer kreegbeslooKarima Saïdi haar te portretteren in haar Brusselse verzorgingstehuisKarima en Aïcha reizen samen voor de laatste keer in gedachten terug in de tijd. Aïcha omschrijft hoe ze haar jeugd in Marokko beleefde, hoezeer ze worstelde met bepaalde tradities en hoe ze het leven tussen twee culturen ervaarde.  

Dans lmaison is een intiem en poëtisch portret van een complexe moeder-dochterrelatie. Vergezeld door haar camera legt Karima Saïdi tegelijk een hernieuwde kennismaking en een warm afscheid vast. Na de film treedt zij in gesprek over het in beeld brengen van de eindigheid en kwetsbaarheid van het leven. 

Zowel de film als het debat gaan door in het Frans.

Programma 

09:30: Introductie en film  

11:00 -11:45 Q&A met Karima Saïdi en Naziha Maher.

 

Met AflamNa (‘Onze Films’) focust de Fatima Mernissi Leerstoel in 2021 op vrouwen en film. Hoewel vrouwen in de filmwereld nog steeds in de minderheid zijn, zien we in de Arabische wereld alsmaar meer getalenteerde vrouwelijke filmmakers opduiken. Met AflamNa zet de Fatima Mernissi Leerstoel films uit de Maghreb en het Midden-Oosten centraal en maakt ze thema’s zoals genderstereotypering, macht en seksualiteit bespreekbaar. 

BIOS

Karima Saïdi is van Marokkaanse afkomst, geboren en woonachtig in België. Zij heeft een diploma filmmontage en scenario (I.N.S.A.S.) en een masterdiploma in het schrijven en analyseren van films (ULB). Zij is sinds 1997 redactrice voor de Belgische televisie (RTBF) en ontwikkelt tevens een carrière als documentairemonteur en scenarioschrijfster voor fictiefilms. In 2013 creëerde ze Mur-murs et 10 voix, een reeks geluidsportretten over de Marokkaanse immigratie in Brussel. In 2016 regisseerde ze een korte documentaire film, Aïcha, die de verlies van haar moeder oproept. Dit is tevens de premisse van de film Dans la maison, haar eerste langspeeldocumentaire. Zij is ook docente aan de filmscholen van INSAS in Brussel en ESAV in Marrakech.

Naziha Maher studeerde Arabistiek-Islamologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Sinds 2005 coördineert zij de psychosociale dienstverlening aan mensen met een migrantie-achtergrond bij Kom Op Tegen Kanker.

ORGANISATIE

De Fatima Mernissi Leerstoel is een initiatief van RHEA - Expertisecentrum gender, diversiteit en intersectionaliteit, in samenwerking met Crosstalks. De activiteitenreeks AflamNa wordt gerealiseerd met de financiële steun van Darna, het Vlaams-Marokkaans culturenhuis.

TICKETS

Koop je tickets via het inschrijvingsformulier.

2 eur: 65+, studenten, werklozen

5 eur: normaal tarief

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.