logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

  • Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.
  • Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Grafentheorie: van Koningsbergen over het handelsreizigersprobleem naar google PageRank

woensdag, 10 november, 2021 - 13:30 to woensdag, 10 november, 2021 - 17:30
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
Aula Qb
Workshop

Een geïntegreerde workshop voor leerkrachten wiskunde tweede en derde graad secundair onderwijs.

Aan de slag met de nieuwe eindtermen
Recent werd "Problemen oplossen met grafen" een nieuwe eindterm voor de tweede graad secundair onderwijs. Grafen zijn wiskundige structuren die bijvoorbeeld een netwerk kunnen voorstellen. In deze workshop voor leerkrachten wiskunde wordt uitvoerig ingegaan op geschikte inhoud om deze nieuwe eindtermen voor de tweede graad te realiseren. We besteden echter ook aandacht aan inhoud die geschikt is voor de derde graad en die verder bouwt op de grafentheorie. Hierbij beperken we ons niet tot specifieke eindtermen derde graad, maar leggen we vooral het verband tussen de grafentheorie die voor tweede graad geschikt is, de inhouden die in derde graad aan bod (kunnen) komen, en de mogelijke toepassingen. De vernieuwde eindtermen dienen immers bij voorkeur gerealiseerd te worden met context.

Tweede én derde graad
In het eerste deel van de workshop leggen we de nadruk op de inhouden voor tweede graad, vertrekkend vanuit een context. Via het gekende probleem van de bruggen van Koningsbergen en het vierkleurenprobleem, leggen we de basis van de combinatorische grafentheorie. Een meer geavanceerde toepassing, waarin de basis van de algoritmische grafentheorie aan bod komt, is het handelsreizigersprobleem.

In het tweede deel van de workshop leggen we de nadruk op de connectie tussen grafentheorie en lineaire algebra. De context wordt opnieuw gegeven door een belangrijke toepassing, namelijk het google PageRank algoritme. Op deze wijze kunnen leerkrachten derde graad inpikken op de aangeleerde grafentheorie uit tweede graad. Leerkrachten tweede graad kunnen deze inhouden gebruiken om leerlingen reeds in de tweede graad te wijzen op geavanceerde toepassingen die ontstaan precies door verschillende deelgebieden van de wiskunde met elkaar in verband te brengen.

Tijdens de workshop gaan we inhoudelijk dieper in op de presentatie die gegeven werd op het congres "The Beautiful Impact of Mathematics in Society -- IV" en stellen we materiaal voor dat door leerkrachten gebruikt kan worden tijdens de lessen.

Praktisch
Deze workshop is gratis en vindt plaats op de campus van de VUB, op woensdag namiddag 10/11/2021, van 13:30 - 17:30, in lokaal Q.B.

Elk van de delen duurt ongeveer 90 minuten en we voorzien een pauze tussen beide delen.

Contact: Vakgroep Wiskunde en Data Science - Prof. Dr. Jan De Beule

 

Interesse? Schrijf je in:
Inschrijvingen sluiten op vrijdag 29 november (12u).