logo

U bent hier

Mares' Tales, Mackerel Scales

vrijdag, 28 mei, 2021 - 09:00 to vrijdag, 31 december, 2021 - 17:00
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
Marlies De Clerck
tentoonstelling

 Mares' Tales, Mackerel Scales

 

Tentoonstelling: "Mares' Tales, Mackerel Scales" van Marlies De Clerck

De tentoonstelling wordt opgebouwd rond het onderzoek naar de afbeelding van wolken doorheen de kunstgeschiedenis. In de traditie van de schilderkunst hebben ze een interessante evolutie doorlopen: van een achtergrond met secundair belang, over het aantonen van perspectief, naar een mythisch en religieus gegeven tot de evenwaardige status met de aarde in de landschapsschilderkunst.

Wanneer het Sublieme als esthetische kwaliteit in de natuur (oa dankzij Kant’s Beobachtungen über das Gefühl des Schönen und Erhabenen ) een belangrijke rol gaat innemen in de schilderkunst en kunstenaars als Caspar David Friedrich de wolken gaan gebruiken om dit schilderkundig weer te geven, is er sprake van een revolutie.

Doorheen de eeuwen en de kunsttraditie beelden we de lucht af, toch wordt deze zelden als enige subject van het schilderij gekozen.

Met de ondersteunende theoretische hulp van curator prof. Hans De Wolf en professor Meteorologie van de VUB zullen volgende tegenstellingen onderzocht worden:

abstractie vs figuratie, sublieme vs alledaagse, religie vs wetenschap, traagheid vs snelheid en stilstand vs beweging, noodzaak vs afgunst, magisch onaanraakbaarheid vs verwoesting en realiteit, niets vs alles , waarheid en realisme vs de idyllische afbeelding…