logo

U bent hier

Rector VUB Caroline Pauwels ontvangt Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap 2021

“De keuze voor engagement. Voor vrijheid, en voor tolerantie.”

Rector Caroline Pauwels heeft vandaag het Ereteken van de Vlaamse gemeenschap ontvangen. Op de Vlaamse feestdag van 11 juli reikt de Vlaamse regering eretekens uit aan mensen die zich uitzonderlijk verdienstelijk hebben gemaakt. Caroline Pauwels kreeg het ereteken overhandigd van minister-president van Vlaanderen Jan Jambon. “Dit ereteken voor Caroline Pauwels is een ereteken voor de keuze ergens voor te zijn. De keuze voor engagement. Voor vrijheid, en voor tolerantie. Voor vechten voor het leven.” Naast Caroline Pauwels ontvingen nog vier anderen het ereteken.

Caroline Pauwels is vereerd en blij met het ereteken. “Dit is een erkenning voor hoop en optimisme. Een aanmoediging om op te staan voor de vrijheid van meningsuiting, pers en onderzoek. Om op te staan voor verdraagzaamheid. Laten we als Vlaanderen een voorbeeld zijn.”

Minister-president van Vlaanderen Jan Jambon looft haar engagement: “Caroline Pauwels kiest er namelijk voor recht te staan. Zich uit te spreken voor een samenleving, vrij en rechtvaardig, waarin de mens centraal staat. Het is de keuze voor engagement, die ze ook van haar universiteit verwacht. De keuze om niet naar binnen te keren, maar als universiteit de samenleving te voeden die op haar beurt ook jou voedt.

Ze doet dat steeds met de waarden van de verlichting in de hand. Altijd op de barricaden voor de vrijheid van meningsuiting, pers en onderzoek. Want het denken, dat mag zich nooit laten onderwerpen. Het is de levensbron van vooruitgang voor mens en samenleving, en verdraagt bijgevolg geen dogma.”

Naast Caroline Pauwels kregen nog vier mensen het ereteken: afscheidnemend nieuwsanker van de VRT Martine Tanghe, sterrenchef Peter Goossens, programmamanager van het vaccinatiecentrum in Mechelen Katrijn Clemer en Karel Van De Sompel, dia als CEO van België het ereteken in ontvangst nam namens Pfizer.