VUB en ULB lauweren vervolgde Chinese en Wit-Russische vrouwelijke journalisten

Difference Day op zondag 2 en maandag 3 mei stelt vrouwelijke journalisten centraal

Vrouwen in de media nog vaak het slachtoffer zijn van een breed scala aan online geweld (onderzoek UNESCO)

Ter gelegenheid van de Werelddag van de Persvrijheid organiseren de VUB en ULB elk jaar Difference Day.  Dit jaar wordt het een tweedaags gebeuren, met als thema “Women Breaking the News”. De twee zusteruniversiteiten VUB en ULB reiken dit jaar in het kader van Difference Day een eredoctoraat uit aan Wit-Russische onderzoeksjournaliste  en dissidente Svetlana Aleksandrovna Alexievich en een Honorary Title For Freedom of Expression aan de gevangen genomen Chinese  journaliste Zhang Zhan die de Corona uitbraak in Wuhan coverde.

Over de hele wereld zijn vrouwelijke journalisten niet ongewoon. Toch worden zij bij de uitoefening van hun vak met uitzonderlijke gevaren geconfronteerd. Omdat zij journalisten zijn, maar ook omdat zij vrouwen zijn. Uit een enquête door ICFJ en UNESCO blijkt dat vrouwelijke journalisten het slachtoffer zijn van een breed scala aan online geweld, waaronder bedreigingen met aanranding en fysiek geweld, grof taalgebruik, intimiderende privéberichten, bedreigingen om hun professionele of persoonlijke reputatie te schaden, digitale veiligheidsaanvallen, een onjuiste voorstelling van zaken via gemanipuleerde beelden, en financiële bedreigingen.  De cijfers worden op Difference Day gepresenteerd.

We nodigen u graag uit om Difference Day online te volgen op zondag 2 mei via https://www.differenceday.com/. Het volledige programma vindt u in de bijlage. U kunt via die link eveneens de uitreikingsceremonie van het eredoctoraat en de Honorary Title bijwonen op maandag 3 mei.