logo

U bent hier

Protestactie: stop de executie van Ahmadreza Djalali

Dinsdag 17 mei – 17u30 – tegenover Iraanse Ambassade – ULB-campus, Franklin Rooseveltlaan 48, Brussel

De Iraanse autoriteiten dreigen om wetenschapper en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali te executeren voor 21 mei. Op dinsdag 17 mei roepen de Vrije Universiteit Brussel, Université libre de Bruxelles en Amnesty International op tot een massale protestactie tegen zijn dreigende executie en voor zijn onmiddellijke vrijlating. 

“Meer dan 130.000 mensen in België hebben zich al via petities en op andere manieren uitgesproken voor de vrijlating van Ahmadreza Djalali. De dreiging van executie is echter nog nooit zo acuut geweest. Het leven van dr. Djalali hangt momenteel aan een zijden draadje”, aldus Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

“Het is cruciaal om nu aan de Iraanse autoriteiten te tonen dat we de vrijlating van dr. Djalali eisen. Daarom roepen we iedereen die zich de laatste jaren uitsprak tegen de detentie, doodstraf en executie van dr. Djalali op om mee lawaai te maken om de Iraanse autoriteiten op andere gedachten te brengen.”

De actie zal plaatsvinden op de ULB-campus aan de Franklin Rooseveltlaan, recht tegenover de Iraanse ambassade in Elsene.

Afgevaardigden van de ULB, de VUB en Amnesty International zullen de aanwezige supporters, studenten en universiteitsmedewerkers toespreken. Belgische parlementsleden, die moties hebben aangenomen waarin wordt opgeroepen tot de vrijlating van Ahmadreza Djalali, zijn eveneens uitgenodigd.

Praktisch

Wanneer? Dinsdag 17 mei 2022, start om 17.30 uur.
Waar? Op de campus van de ULB, voor het Janson Auditorium, Franklin Rooseveltlaan 48, Brussel.
Aanwezig? Annemie Schaus, rector van de ULB; vertegenwoordigers van de VUB waaronder prof. dr. Gerlant van Berlaer, vriend en collega van dr. Djalali aan UZ Brussel; Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen; Philippe Hensmans, directeur van de Franstalige afdeling van Amnesty International België
Wat? Massale protestactie tegen de dreigende executie van Ahmadreza Djalali en voor zijn onmiddellijke vrijlating.

Achtergrond

Dr. Djalali is gespecialiseerd in rampengeneeskunde en werd in april 2016 tijdens een werkbezoek in Iran gearresteerd en beschuldigd van spionage. De eerste tien dagen wist niemand waar hij werd vastgehouden. Eind oktober 2017 werd hij veroordeeld tot de dood na een manifest oneerlijk proces. Hij werd tot bekentenissen gedwongen door middel van psychische folteringen en spendeerde de eerste drie maanden van zijn detentie in de isoleercel. Zijn advocaat mocht hem pas zeven maanden na zijn arrestatie bezoeken.

In België tekenden al meer dan 130.000 mensen de petitie van Amnesty International die oproept de doodstraf tegen Djalali in te trekken en zijn vrijlating eist. Begin mei 2022rapporteerden verschillende Iraanse media over een beslissing van de Iraanse autoriteiten om dr. Djalali te executeren voor het einde van de Iraanse maand Ordibehesht, wat overeenkomt met 21 mei. Lees hier hoe dr. Djalali in de cel belandde.