logo

U bent hier

VUB opent vernieuwd datacenter

In het hart van de VUB-campus Brussels Humanities, Sciences & Engineering in Etterbeek is een vernieuwd datacenter geopend. Goed voor 100 vierkante meter binnen en nog meer ruimte buiten. “We hebben een hoeksteen gelegd voor de verdere digitalisering van zowel onderwijs en onderzoek, als van de werking zelf”, vat Chief Information Officer Henri Vanroelen samen.

Twee jaar geleden kwam de opdracht binnen om een nieuw datacenter te bouwen. Het vroegere datacenter dateerde nog van de jaren ’70 en was sterk verouderd. “Met de vernieuwing en uitbreiding van het datacentrum op de campus in Etterbeek bereiken we al een aantal mijlpalen en doelen”, zegt Chief Information Officer Henri Vanroelen. “Zo hebben we voor het eerst in bestaan van de VUB een super computer (HPC) op campus en een datacenter dat via een eigen generator verder kan werken, ook als de elektriciteit volledig weg valt. Dat laatste is belangrijk in het kader van betrouwbaarheid en continuïteit van de IT-omgeving, die onontbeerlijk is geworden voor de dagdagelijkse werking van de universiteit. Naar de toekomst toe hebben we met het datacentrum een hoeksteen gelegd voor de verdere digitalisering van zowel onderwijs en onderzoek, als van de werking zelf.”

Meerwaarde nieuw datacenter

Alle kleine serverruimtes die verspreid waren over de campus, zijn nu verhuisd naar een centrale locatie. Door die op één plaats te verzamelen, kan gevoelige dat beter beschermd en bewaakt worden.  Daarnaast is het datacenter afgestemd op de huidige werkomstandigheden. Iedereen wil kunnen werken vanop elke werkplek. VUB zet heel hard in op flexdesks en een aangepast netwerk afhankelijk van waar de eindgebruiker zich bevindt.

Safety first

Het datacenter kan volledig autonoom functioneren Er is bijvoorbeeld een noodgenerator die 24/7 blijft werken, zelfs als de hele campus zonder elektriciteit zou zitten. Daarnaast is er een gasblussingsinstallatie aangebracht die brand voorkomt zonder dat er schade wordt aangericht bij de interne data-infrastructuur. Ook de fysieke toegang tot het datacenter is streng beveiligd.

Het gehele project kostte een investering van zowat 2,7 miljoen euro. Met het vernieuwde datacenter kunnen onderzoekers zich op hun onderzoek focussen en moeten ze zich minder met IT-zaken bezig houden.

Bekijk de virtuele tour van het datacenter.