logo

Inspiratie voor een klimaatneutrale organisatie nodig? Spijker je kennis bij in 2 dagen!

Welke rol is er voor organisaties en bedrijven weggelegd in de klimaattransitie? Hoe zet je als organisatie de eerste stap naar klimaatneutraliteit?  De Vrije Universiteit Brussel helpt je op weg met een intensief en inspirerend bootcamp.

Wat houdt het klimaatprobleem juist in en wat kunnen we eraan doen?

Welke klimaatoplossingen zijn er en hoe kunnen organisaties en bedrijven deze implementeren?

In een tweedaags bootcamp delen onze klimaatwetenschappers hun expertise met jou en je organisatie. Hun kennis is gebaseerd op eigen onderzoek en dat van andere internationaal gerenommeerde wetenschappers. Geen halve waarheden dus. Alleen maar feiten. Hun expertise wordt ook door de media sterk gewaardeerd. Je zal hen ongetwijfeld al zijn tegengekomen in de krant, op de radio of televisie waar ze duiding geven bij actuele klimaatthema’s.

Nu is het jouw kans om de pieren uit hun neus te halen. Ontmoet de VUB-klimaatexperten in een open sfeer op onze groene campus in Brussel en laat je inspireren door hun innovatieve ideeën. Verdiep je in het klimaat en eindig deze tweedaagse boordevol inspiratie voor je eigen organisatie.

We verwachten een divers publiek: CEO's, CSR-functionarissen, milieucoördinatoren, beleidsmakers, onderzoekers en studenten. We beperken het aantal deelnemers tot max. 40. Door in een relatief kleine groep aan de slag te gaan, garanderen we dat er voldoende tijd voor interactie, vragen en discussie is. 

Benieuwd naar het programma en de klimaatexperten die je zal ontmoeten?

Ontdek het programma en schrijf je in!

De lezingen en discussies zullen plaatsvinden in het Nederlands.

Maak kennis met de klimaatexperten

De VUB-klimaatwetenschappers en andere -experten delen hun expertise met jou en je organisatie. Hun kennis is gebaseerd op eigen onderzoek en dat van andere internationaal gerenommeerde wetenschappers. Geen halve waarheden dus. Alleen maar feiten. Hun expertise wordt ook door de media sterk gewaardeerd. Je zal hen ongetwijfeld al zijn tegengekomen in de krant, op de radio of televisie waar ze duiding geven bij actuele klimaatthema’s.

RSVP op Facebook, volg de VUB-klimaatexperten op de voet en blijf up to date over het klimaat bootcamp!

Willy Baeyens

Willy Baeyens is milieuchemicus aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij is expert in milieuproblemen en chemische verontreiniging. Hij onderzocht het bemesten van plankton in de zee – opdat planten beter zouden groeien en meer CO2 uit de lucht kunnen halen.

Julien Blondeau

Julien Blondeau is professor in de ingenieurswetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij is gespecialiseerd in verbrandingsmechanismen en thermische energiecentrales. Samen met de onderzoeksgroep BURN draagt hij bij aan de ontwikkeling van flexibele, energie-efficiënte en niet-vervuilende energietechnologieën.

Pieter Boussemaere

Pieter Boussemaere doceert prehistorie en wereldgeschiedenis aan de Hogeschool VIVES. Daar ontdekte hij dat de klimaatkennis bij onze jongeren en toekomstige leerkrachten bedroevend laag en zelfs veelal foutief is. Zijn boek - Eerste hulp bij klimaatverwarring. Waarom de opwarming van de aarde veel meer is dan een milieuprobleem - speelt daarop in.

Francesco Contino

Francesco Contino richt zijn onderzoek op drie hoofdthema's: CFD-simulatie van verbrandingsmotoren, vervuilende emissies van voertuigen en het gebruik van niet-conventionele brandstoffen. Hij is lid van de raad van bestuur van de Unie van de Belgische Ingenieurs (www.ubia.be) en voorzitter van de Belgische afdeling van het Combustion Institute (www.combustioninstitute.org).

Joeri Denayer

Joeri Denayer is professor op het departement Chemical Engineering. Hij doceert cursussen op het gebied van chemical engineering, heterogene katalyse en modellering van adsorptie-, diffusie- en reactieprocessen. Zijn onderzoeksactiviteiten situeren zich op het gebied van chemical engineering en scheidingswetenschappen.

Niels De Temmerman

Niels De Temmerman is lid van het Research Lab for Architectural Engineering (AE-LAB) van de Vrije Universiteit Brussel en is voorzitter van de onderzoeksgroep TRANSFORM: Transformable Structures for Sustainable Development. Momenteel is hij medevoorzitter van de Structural Morphology Group van de International Association for Shell and Spatial Structures (IASS). Zijn belangrijkste expertise bestaat uit het ontwerpen en analyseren van transformeerbare constructies, inzetbare constructies en kit- of part-systemen, voor architectonische toepassingen.

Fons Feekes

Fons Feekes (60) is econoom, ondernemer, workshopleider, trainer en coach.  Hij is managing partner van Ximplexity, XimplyPractices, Fit2Swarm en Evolutio. Hij heeft tijdens zijn werk bij het Nederlands Economisch Instituut (later Ecorys) tal van economische kosten-batenanalyses uitgevoerd, waarbij hij de milieueffecten kwantificeerde. Hij is oprichter van Insights Belgium en zaakvoerder gedurende de afgelopen 12 jaar. In die hoedanigheid liet hij de ecologische voetafdruk van Insights Benelux berekenen (een jaarlijkse 200 ton CO2) en implementeerde hij maatregelen om deze emissies te verminderen en een positieve impact te maken, waaronder een programma om 1 miljoen bomen te planten.  Bovendien is hij geïnteresseerd hoe de psychologie de klimaatcrisis (als exponent van de collectieve schaduw van consumentisme en winstmaximalisatie) en het uitstel van individuen om corrigerende maatregelen te nemen, helpt verklaren.

Waldo Galle

Waldo Galle, is doctor en licentiaat in de bouwkunde, doet onderzoek naar de financiële en technische haalbaarheid van transformeerbaar bouwen aan de Vrije Universiteit Brussel.  Hij ontwikkelt uiteenlopende bouwscenario's, waardoor hij architecten, investeerders en overheden kan adviseren over de robuustheid van hun ontwerpkeuzes.

Philippe Huybrechts

Philippe Huybrechts is klimaatwetenschapper en hoogleraar in de klimatologie en glaciologie aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij bestudeert gletsjers en ijskappen en hun invloed op het klimaat. Hij is ook lid van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

Cathy Macharis

Cathy Macharis is experte duurzame mobiliteit aan de Vrije Universiteit Brussel. Met de interdisciplinaire onderzoeksgroep MOBI richt ze zich op duurzame logistiek, elektrische en hybride voertuigen en stedelijke mobiliteit en biedt ze oplossingen voor vraagstukken als ‘Wat is effect van goederen- en personenvervoer op de CO2-uitstoot in Brussel, Vlaanderen en Europa en de impact hiervan op het klimaat?’

Sebastian Oberthur

Sebastian Oberthür is professor milieu- en duurzaamheidsbeleid aan het Institute for European Studies van de Vrije Universiteit Brussel en internationaal erkend expert wat betreft internationaal en Europees klimaatbeleid en -recht. Hij volgt de internationale klimaatonderhandelingen sinds de jaren 1990 als wetenschapper en adviseur van verschillende Europese regeringen.

Wim Thiery

Wim Thiery is klimaatwetenschapper aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij bestudeert met behulp van een mondiaal klimaatmodel de historische en toekomstige invloed van irrigatie op klimaatextremen. Zijn modellen en satellietwaarnemingen voorspellen dat extreme weersomstandigheden in de toekomst zullen intensiveren. Op die manier draagt zijn werk bij tot de rapporten die het VN-klimaatpanel opstelt.

Joeri Van Mierlo

Joeri Van Mierlo is professor in de Ingenierswetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. HIj is een expert op het gebied van elektrische en hybride voertuigen, alternatieve brandstoffen en aandrijvingen en de ecologische en economische vergelijking van voertuigen met verschillende aandrijvingen en brandstoffen (LCA, TCO).

 

Stefaan Vergote

Stefaan Vergote is adviseur bij DG Climate van de Europese Commissie. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de EU klimaat- en energiestrategieën 2020 en 2030. Hij was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de roadmap van de EU voor een koolstofarme economie in 2050.

Tomas Wyns

Tomas Wyns is onderzoeker aan het Institute for European Studies van de Vrije Universiteit Brussel. Hij is gespecialiseerd in Europees en internationaal klimaatbeleid en het EU Emissiehandelssysteem. Voordien werkte hij als beleidsmedewerker klimaat bij de Vlaamse overheid en het European Climate Action Network. Hij is een van de initiatiefnemers van de nationale klimaatcampagne 'Sign for my future'.

We willen je er echt graag bij. Daarom hanteren we schappelijke prijzen. Is de prijs toch te hoog? Laat ons iets weten; samen vinden we een oplossing!

  • Professionals: €500  
  • VUB-alumni: €400 
  • VUB-personeel (ATP- en academisch personeel) en doctoraatsstudenten: 100€.
    Dit bedrag wordt terugbetaald door de VTO-dienst van de VUB. Je hebt wel een betalingsbewijs nodig en een formele goedkeuring van je supervisor. Je kunt het bootcamp ook gebruiken voor je doctoraatsportefeuille (1 credit), informeer bij je doctoraatsschool!
  • Bachelor- of masterstudent: €50

N.B. Prijzen zijn voor het volledige bootcamp van 2 dagen, inclusief catering. Je kan enkel inschrijven voor 2 dagen.

Contact

Met inhoudelijke vragen kunt u terecht bij prof.dr. Cathy Macharis, coördinator van het bootcamp.
Met vragen over facturatie kunt u terecht bij Katleen Cornelis, administratief medewerker.

Locatie

Het bootcamp gaat door in de U-Residence, op de groene campus van de Vrije Universiteit Brussel. 

Vrije Universteit Brussel
U-Residence
Generaal Jaqueslaan 271
1050 Elsene

Tram 7 en 25 stoppen voor de deur.

Bereikbaarheid

We raden af om met de auto te komen. Dit bootcamp gaat niet voor niets over het reduceren van onze CO2-impact op het klimaat. Bovendien zijn er voldoende alternatieven.

  • De U-Residence van de Vrije Universiteit Brussel ligt op 500 meter wandelen van het station van Etterbeek.
  • Tramlijn 7 en 25 stoppen recht tegenover de U-Residence. De haltenaam is: VUB.
  • En ook de bussen 341, 343, 348, 349, 178 stoppen op wandelafstand.

Overnachting

Overnachten (zonder ontbijt) is mogelijk in Hotel U-residence boven de bootcamp. Meer info en boeken.