Oorlog en trauma

The date of this event is TBA.
campus etterbeek
pleinlaan 5
upv
upv@vub.ac.be
Lezing

Soldaten en psychiaters, een lezing door dhr. Patrick Allegaert, artistiek leider Museum Dr. Guislain.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden vele soldaten slachtoffer van bizar, angstig en gestoord gedrag. Men sprak van een ‘shellshock’. De legerleiding stond voor een dilemma: waren ze echt getraumatiseerd of waren het gewoon lafaards, die zo probeerden van het zeer angstwekkende front weg te blijven? Moest men ze evacueren of beter terugsturen? En hoe behandelt men shellshock het best? De voordracht is gebaseerd op de tentoonstelling “Soldaten en psychiaters 1914-2014”. Die onderzoekt de aandacht voor psychisch leed tijdens de Groote Oorlog, maar focust eveneens op recentere conflicten uit de jongste eeuw. De expo “Soldaten en psychiaters” toont de evolutie van het traumabegrip: van shellshock tot posttraumatisch stresssyndroom, van 1914 tot nu.

Inschrijven op voorhand is noodzakelijk

UPV-leden: 7 euro
Leden VKP VUB/EhB/UZ Brussel: 1 euro