logo

Jóhanna Kristbjörg Sigurðardóttir (°1982, Reykjavík, Ijsland)

Titel: J-board

Jaartal: 2021

Materiaal: metaal, hout, verf, affiches

Afmetingen: 250 x 193,2 cm

Foto © 2021 – Jean Cosyn

De visuele taal van Jóhanna Kristbjörg Sigurðardóttir bestaat uit combinaties van vormen en kleuren die tot uiting komen in schilderijen, sculpturen en de connecties ertussen. Haar oeuvre kan beschouwd worden als de plastische manifestatie van een poëtische expressie. De kunstenares produceert kunstwerken als visuele gedichten, waarbij de vormen gelijk zijn aan de personages en de kleuren overeenstemmen met de woorden. Deze beeldende dichtwerken hebben een toeschouwer nodig om een betekenis te doen ontstaan, die voor iedereen verschillend is. Hoewel de kunstobjecten in het oeuvre van Sigurðardóttir een weldoordachte samenhang vertonen, verruimt iedere nieuwe installatie de ervaringsmogelijkheden.

De openluchtsculptuur J-board bestaat uit een metalen constructie die de vorm aanneemt van een schoolbord. Het lijkt te refereren naar de vroegere, universitaire traditie om informatie ad valvas kenbaar te maken, waarbij onder meer aankondigingen, lessenroosters en examenuitslagen op mededelingenborden uitgehangen werden in de faculteiten. Langs de ene zijde van de sculptuur is er een permanent kunstwerk van Sigurðardóttir te zien: een bedachtzame compositie van gekleurde vormen als weerspiegeling van de diverse architectuur op de campus waardoor de sculptuur omringd wordt. Op de andere zijde heeft de kunstenares twee A0-affiches aangebracht. Wanneer die overplakt worden, zal er een groeiende laag van affiches ontstaan die doorheen de tijd langzaam zullen verweren. Het aanplakbord is een democratisch medium en biedt de mogelijkheid om – al dan niet anoniem – een boodschap te delen met voorbijgangers. Het geeft zichtbaarheid aan het pamflet, een communicatiemiddel dat symbool staat voor de activistische houding van studenten die de geschiedenis van de VUB kleurt.
 

Dit kunstwerk maakt tijdelijk deel uit van het Humanistisch Sculpturenpark van de Vrije Universiteit Brussel. Het symboliseert de waarden en filosofie van de universiteit of stelt ze in vraag. De cluster waartoe deze sculptuur behoort, werd gecureerd door Leyla Aydoslu.