logo

Klaas Vanhee (┬░1982, Mechelen)

Titel: Geen titel (To Build A House You Start With The Roof)

Jaartal: 2020

Materiaal: hout, acrylhars, metaal, kneed epoxy, acrylverf, olieverf, vernis

Afmetingen: 183 x 20 x 20 cm

Foto © 2021 – Jean Cosyn

Klaas Vanhee maakt gebruik van diverse media om uiting te geven aan persoonlijke herinneringen en verlangens. Tekeningen vormen de kern van zijn artistieke praktijk en geven aanleiding tot het ontstaan van schilderijen, objecten, sculpturen en installaties. Door de directheid van het medium illustratie zijn heel wat van de beelden die de kunstenaar neertekent rechtstreeks ge├»nspireerd door het dagelijkse leven: gedachten na gesprekken, verlangens voor de toekomst of antwoorden op vragen.

De sculptuur Geen titel (To Build A House You Start With The Roof) valt op vanwege zijn bijzondere fragiliteit, wat een eerder ongewoon kenmerk is voor kunstwerken in de publieke ruimte. Een levensechte arm rijst op vanuit de aarde en houdt een lange kapstok in de lucht. Een wit onderhemd hangt roerloos aan het haakje. De compositie is bevreemdend en laat de toeschouwer achter met meer vragen dan antwoorden. Het lijkt wel alsof het personage - schijnbaar bedolven onder de aarde - de witte vlag zwaait als het symbool voor overgave. Deze handeling belichaamt wereldwijd de aanmaning tot het staakt-het-vuren en een oproep tot vrede. De sculptuur ligt met deze boodschap in lijn met de humanistische basiswaarden van de Vrije Universiteit Brussel.
 

Dit kunstwerk maakt tijdelijk deel uit van het Humanistisch Sculpturenpark van de Vrije Universiteit Brussel. Het symboliseert de waarden en filosofie van de universiteit of stelt ze in vraag. De cluster waartoe deze sculptuur behoort, werd gecureerd door Leyla Aydoslu.