logo

Foutmelding

Warning: igbinary_unserialize_object_properties: unknown key type '6c', position 5241796 in _dmemcache_get_pieces() (line 340 of /var/www/local/vub/app/releases/28/www/sites/all/modules/contrib/memcache/dmemcache.inc).

#NoPlanetB

Vandaag is het 6 jaar geleden dat de grote klimaatconferentie in Parijs plaatsvond. Het is pijnlijk duidelijk dat onze inzet voor een betere planeet niet voldeed. De klimaatcrisis is dan ook actueler dan ooit. Zo komen overal ter wereld mensen van jong tot oud op straat om hun stem rond de problematiek te laten horen. Bovendien vindt van 31 oktober tot 12 november in Glasgow de 26e Klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats. Ook de VUB vindt dat het dringend tijd is voor actie en zit niet stil. Ontdek hier hoe de VUB zich inzet en hoe ook jij jouw steentje kan bijdragen! Samen maken we het belangrijke verschil, want there is #NOPLANETB.

 

Klimaatmodellen van Klimaatveranderingen en extreme weersomstandigheden

VUB-klimaatwetenschapper Wim Thiery van het departement Hydrology and Hyraulic Engineering bestudeert hoe het weer verandert of veranderde. Hij kan namelijk via speciale klimaatmodellen en satellietwaarnemingen de weersverandering in het verleden als de toekomst waarnemen. Onze weerstoekomst ziet er niet goed uit: zijn modellen voorspellen dat het aantal extreme weersomstandigheden zal toenemen. Zo toont hij aan dat kinderen die geboren zijn in deze eeuw vaker te maken zullen krijgen met extreme weersveranderingen. Dat is vooral het geval in lage-inkomenslanden. Maar hoe komt dat? In de onderstaande video legt Wim Thiery het graag aan je uit! 

Wil jij graag weten hoe jouw klimaattoekomst eruit ziet? Wim Thiery ontwikkelde een handige tool hiervoor. Deze vind je via de button onderaan de pagina.

Prof. dr. Wim Thiery

Department of Hydrology and Hydraulic Engineering
Room T2.57

Phone
+32 2 629 30 29

E-mail
wim.thiery@vub.be

In welke mate is de recente watersnood in de Ardennen een gevolg van de klimaatopwarming?

Ontdek het hier

Meer extreem weer voor onze kinderen?

Ontdek waarom de veiligheid bedreigt is

Op zoek naar meer klimaatkennis?

Ontdek alle VUB klimaatonderzoekers

VUB onderzoekt het klimaat

Duurzame ontwikkeling gaat hand in hand met veel en uitgebreid onderzoek naar hoe we ons klimaat(beleid) kunnen verbeteren. Ook de VUB zet zich hier volop op in. Zo zoeken de VUB-topwetenschappers zowel op lokaal als internationaal niveau naar tools voor en antwoorden op de klimaatvraagstukken. Hun bevindingen helpen ons niet alleen om de klimaatproblematiek te begrijpen, ze vormen ook de eerste stap naar een concrete oplossing. Denken en doen gaan dus hand in hand!

Vervuiling

Luchtvervuiling heeft een grote invloed op ons klimaat en het is dan ook belangrijk dat we de luchtkwaliteit verbeteren. Grote steden zoals Brussel lijden vaak extra onder de slechte luchtkwaliteit. Er wonen veel mensen waardoor er veel CO2, fijnstof en andere schadelijke stoffen kunnen vrijkomen. Hoe kunnen we de luchtkwaliteit verbeteren? Het antwoord op die vraag lees je in de bevindingen van onze VUB-onderzoekers!

Sterfterisico door luchtverontreiniging in Brussel hoogst in arme buurten

Charlotte Noël: onderzoek Green&Quite Brussels

Clearing house project: onderzoek naar stedelijk groen tijdens COVID-19

Ontdek de resultaten

Klimaatopwarming en -verandering

Het is geen geheim dat onze planeet serieus opwarmt. Dat dat nefast is voor verschillende dier- en plantsoorten op onze planeet, weet je waarschijnlijk ook. Maar welke regio’s, dieren of planten zijn er het ergst aan toe? En wat betekent dat voor onze toekomst?

Het gezicht van de topwetenschappers die zich aan de VUB engageren voor een beter klimaatbeleid, is Wim Thiery. Hij ontwikkelt een laagdrempelige tool om te meten welke impact een stijging van de temperatuur heeft op de extremen die we in ons leven zullen ervaren. Lees hier waarom zijn onderzoek zo belangrijk is!

Ook Philippe Huybrechts is een topwetenschapper die aan de VUB onderzoek voert over klimaatopwarming en –verandering. Hij trekt met zijn team van VUB-onderzoekers al 20 jaar op rij naar de Alpen om gletsjers te bestuderen. Dat onderzoek is belangrijk, want het in kaart brengen van het smeltproces van gletsjers helpt ons om de opwarming van de aarde beter te begrijpen. Zijn nieuwe drone-techniek zorgt er zelfs voor dat ze veel grotere gebieden dan voordien kunnen bestuderen. Lees meer over zijn aanmerkelijk onderzoek

Philippe Huybrechts: Gletsjers smelten steeds sneller

20 jaar onderzoek van Ice and Climate Research group

Wim Thierry: Klimaatverandering bedreigt ook meren

Publicatie in Nature Communications

Water en droogte

Water is dé belangrijkste bron van alle leven. Een garantie op voldoende water is dan ook letterlijk levensnoodzakelijk. Hoe komt het dat we in periodes van extreme droogte naar een overvloed aan water gaan? Wat betekent dat voor de toekomt? Hoe zit het met de zeespiegelstijging? En hoe kunnen we de watervoorraad garanderen? Kom het antwoord op die vragen te weten in de onderzoeken van de VUB-experten!

Marc van Mollem: Waarom elke druppel telt

Ontdek mogelijke oplossingen voor waterschaarste

Philippe Huybrechts: Internationaal onderzoek naar zeespiegelstijging

Kan de zeespiegelstijging gehalveerd worden?

Wim Thierry: Klimaatstudie voorspelt voor het eerst totale massa landwater

Extreme droogte, het nieuwe normaal?

Marijke Huysmans: Jaarlijks wordt 800 miljoen m³ afvalwater gezuiverd

De redding van de landbouw?

Biodiversiteit

De natuur staat onder druk. Wij als mensen verstoren de biodiversiteit, waardoor bepaalde dier- en plantsoorten in gevaar komen. Biodiversiteit is nochtans zeer belangrijk. Het leidt tot een beter leefklimaat, een frissere lucht en kent ook tal van economische voordelen. Daarom is meer biodiversiteit altijd positief. Maar wat betekent dat concreet voor Vlaanderen? Waarom is het bijvoorbeeld zo belangrijk dat er opnieuw wolven bij ons gespot zijn? VUB-biologe Judith Sitters legt het je graag uit!

Judith Sitters: Waarom we blij moeten zijn met wolven in Vlaanderen

Ontdek het in de Universiteit van Vlaanderen

Glasgow is calling


Meer klimaatexperten ontdekken?

Dat kan hier

Energie en consumptie

Kernenergie en overconsumptie zijn grote boosdoeners in het klimaatverhaal. Daarom is het noodzakelijk dat we op zoek gaan naar oplossingen of alternatieven. Hernieuwbare energie, windenergie en economische gelijkheid zijn dan ook belangrijke begrippen geworden binnen deze thema’s. Maar waarom is kernenergie zo slecht? Hoe maak je windenergie goedkoper? Hoe zorg je voor meer circulariteit? En heeft de coronacrisis een grote invloed gehad op ons consumptiepatroon? Ontdek hier het antwoord van de VUB-onderzoekers op deze en andere vragen binnen hun expertiseveld!

Karel Deneckere: Over splijtzwam kernenergie

VUB-onderzoek toont verschuiving ten voordele van groene transitie

Pascal Verhoest: Na corona komt comsumptie

Wijziging consumptiegedrag = utopie

Timothy Verstraeten: Innovatieve methode maakt windenergie goedkoper en efficiënter

AI bestuurt windparken

Architectural Engineering ontwikkelt (bouw-)gids voor circulaire scholen

Zijn scholen klaar voor de toekomst?

Alle VUB klimaatexperten

Ontdek ze hier

Zet jij je mee in voor het klimaat?

Red de planeet met één van deze initiatieven

Begaan met het klimaat?

Ben jij een VUB’er die begaan is met het klimaat? Ben jij het wachten op een politiek beleid beu en wil je zélf actie ondernemen? Dat kan! De VUB zet zich volop in voor een gezondere planeet en spoort alle VUB’ers aan om hetzelfde te doen. De verschillende activiteiten waaraan je kan deelnemen, vind je dan ook hier terug. Twijfel niet, schrijf je in en maak het belangrijke verschil