logo

Trainingsaanbod voor Management & Professionals (ATP)

Als universiteit vinden we het belangrijk dat onze ATP-ers zich in alle fases van hun loopbaan verder kunnen ontwikkelen.

Het grootste deel van dit aanbod staat ook open voor de andere personeelscategorieën!

Het trainingsaanbod is opgedeeld in een aantal thema's – Klik op één van deze thema's om de bijhorende trainingen te bekijken.

Wil je je bijvoorbeeld efficiënter kunnen organiseren? Met meer helderheid communiceren en samenwerken? Dan zal je zeker de juiste training vinden onder 'Professionele, sociale en communicatievaardigheden'. Zoek je een opleiding over een topic dat specifiek is voor jouw functie, zoals studentenadministratie of finance? Neem dan snel een kijkje bij 'Domeinspecifieke kennis en vaardigheden'.

 

Je kan nu in een oogopslag het aanbod relevant voor ATP doorzoeken via TEO learning, of kan hier de verscheidene categoriën en beschikbare ondersteuning verder verkennen.

 

  ICT-vaardigheden


  Klik hier

  Talen


  Klik hier

  Leiderschap


  Klik hier

  Professionele, sociale en communicatievaardigheden


  Klik hier

  Domeinspecifieke kennis en vaardigheden


  Klik hier

  Welzijn en loopbaan


  Klik hier

  Scherp je computervaardigheden verder aan

  De computer is niet meer weg te denken uit onze manier van werken. Een goede (basis)kennis van programma's zoals Outlook, Word, Excel, Cali en Racsweb is voor vele medewerkers een noodzaak.

  Opleidingen rond ICT vaardigheden

  Verken het aanbod

  Office 365

  In 2016 zijn we gestart met het Office 365 project en schakelden alle medewerkers en studenten over naar dit platform. Deze omschakeling biedt ons heel wat nieuwe mogelijkheden, maar roept uiteraard ook vragen op: waar moet ik mijn documenten opslaan? Hoe kan ik documenten delen met collega’s? Hoe ga ik met Skype aan de slag? Je kan een kijkje nemen op https://support.office.com/, waar je heel wat filmpjes kan raadplegen.

  Daarnaast zetten we vanaf voorjaar 2019 in op trainingen SHAREPOINT.

  Organisatiespecifieke ICT-tools

  Je kan ook trainingen volgen rond de organisatiespecifieke ICT-tools.

  • Racsweb is de VUB tool die gebruikt wordt voor het invoeren van bestelaanvragen, onkostennota’s en directe facturen. Er zijn trainingen specifiek gericht op invoerders als op assistenten, delegates en budgethouders.
  • Cali: in ontwikkeling
  • TEO is het VUB HR-systeem dat vanaf eind april 2019 met de eerste modules life gaat. Een HR-systeem is een noodzakelijke stap om met zuivere personeelsdata te kunnen werken en tevens mensen te helpen groeien naar gelukkige en meer efficiënte medewerkers die zich meer en meer op de kerntaken van de VUB kunnen focussen.

   

  Improve your English?

  Onze universiteit is een internationale organisatie. We streven dan ook naar een meertalige dienstverlening, waarbij we Engelstalige medewerkers en studenten vlot begrijpen en verder kunnen helpen.

  Opleidingen Engels voor ATP

  Verken het aanbod
  "Ik wil mijn passie voor de Engelse taal overbrengen door medewerkers de taal correcter en meer zelfzeker te helpen hanteren.” De lesgever

  Een talenknobbel ontwikkelen? Dan ben je hier aan het juiste adres.

  In samenwerking met ACTO worden er jaarlijks diverse modules Engels op verschillende niveaus (beginner tot ervaren) aangeboden, en dat specifiek gericht op enkele kerntaken waar je als ATP mee te maken krijgt.

  We organiseren klassikale modules die ingaan op bepaalde mondelinge of schriftelijke vaardigheden. Voor je het weet kan je vlot in het Engels vergaderen, e-mailen, rapporten schrijven, … you name it!

   

  Verder groeien in je rol als leidinggevende?

  We verwachten heel wat van onze leidinggevenden bij de VUB. Knopen kunnen doorhakken, problem solving, op de juiste manier communiceren, een visie ontwikkelen, inspirerend en motiverend leidinggeven.  Aan al deze rollen als leidinggevende kunnen voldoen, is een uitdaging.

  Opleidingen rond leiderschap

  Verken het aanbod

  Om leidinggevenden optimaal te ondersteunen in hun verantwoordelijkheden, bieden we een reeks algemene modules aan die openstaan voor leidinggevenden uit alle personeelscategorieën:

  • De basisopleiding leidinggeven met (optionele) intervisiesessies, waarin de vergaarde kennis over situationeel leidinggeven, feedback geven en moeilijke gesprekken voeren, wordt toegepast op persoonlijke cases; 
  • De training ‘het uitbouwen van een veerkrachtig team’, die ingaat op het tijdig herkennen van stress bij jezelf en je medewerkers en tips en tricks aanreikt om de veerkracht van jouw team te bevorderen;
  • De basisopleiding voor de hiërarchische lijn, waarin je meer info krijgt over jouw verantwoordelijkheden over de veiligheid en gezondheid van werknemers;
  • Domeinspecifieke trainingen rond bv. financiële- en personeelsadministratie.

   

  Als VUB-gemeenschap besteden we ook extra aandacht aan Gender en Diversiteit. Hou dus zeker de lezingen en events, zoals Gender Week, in de gaten in de VUB event kalender.

   

  Vlotter samenwerken, communiceren, organiseren?

  Deze aspecten komen in elk van onze jobs aan bod. Wij zorgen voor een uitgebreid aanbod aan opleidingen om je hierin te ondersteunen.

  Opleidingen rond professionele, sociale en communicatievaardigheden

  Verken het aanbod
  “Heel vlotte leerkracht en interessant gebracht" Deelnemer 'Heb je mij goed begrepen?'

  Samenwerken en communiceren

  Om vlot samen te werken met anderen zijn een heldere communicatiestijl en duidelijke afspraken erg belangrijk. Wil jij werken aan je interpersoonlijke communicatie? Dat kan via de interactieve training 'Heb je mij goed begrepen?' Hier krijg je ook een heleboel tips mee om efficiënt te mailen, skypen en vergaderen.

  Ook naar buiten toe is een professionele manier van communiceren een enorme troef. In ons aanbod vind je onder andere:

  • De training 'Presentatietechnieken' die je klaarstoomt om presentaties te geven of te spreken voor een (groot) publiek.
  • Trainingen in communiceren met impact via diverse media, zoals communicatie via pers en sociale media worden voorzien door onze VUB-expertisecel MarCom. Zij stellen ook handleidingen voor web, opleidingspagina's en events ter beschikking.
  “Direct bruikbaar met concrete voorbeelden van de VUB” Deelnemer basisopleiding project management

  Organiseren

  Goed plannen en prioriteren kan een wereld van verschil maken om een groeiende takenlijst te lijf te gaan. Wil jij je beter leren organiseren? In de training 'Time management' word je op weg geholpen om een persoonlijk management systeem op het spoor te zetten.

  Bij voldoende interesse kan er voor projectleiders of afgelijnde doelgroepen een 2-daagse basiscursus 'Project management' worden georganiseerd. Hier krijg je theorie en methodieken aangereikt, gevolgd door een optionele halfdaagse vervolgsessie 'Projectboost' waarin deze kennis specifiek op jouw project(en) wordt toegepast.

   

  Handleiding voor web, opleidingspagina's of events?


  MarCom stelt deze ter beschikking

  Vind je handleiding

  Verdiep je verder in jouw vakgebied

  Je kan heel wat diverse functies invullen als ATP-er bij de VUB. Hier komt soms wel eens wat vakkennis aan te pas. Ben je op zoek naar een training die specifiek is voor jouw functie of rol? Deze kan je hier terugvinden.

  Domeinspecifieke opleidingen

  Verken het aanbod

  Een greep uit ons trainingsaanbod:

  • Studentenadministratie (bv. rond inschrijvingen, studiebekrachtigingsdocumenten,…)
  • Finance (bv. overheidsopdrachten)
  • Mens & Organisatie (bv. infosessies rond de personeelsreglementen, training sociaal recht, opleiding voor leden van de selectiecommissies,…)
  • Preventie en milieu (bv. EHBO, training voor evacuatiebegeleiders en vertrouwenspersonen,…)
  • Voor bestuurders van het directiecomité, universiteitsraad, raad van bestuur en studentenraad van de VUB wordt er een intensief en beknopt traject voorzien. Dit traject wordt – afhankelijk van de heersende noden – soms op specifieke doelgroepen gericht; deze doelgroepen worden tijdig aangeschreven met alle informatie. Voor vragen, mail lrn@vub.be.

   

  Geen gepaste training in ons aanbod die aansluit bij jouw functie?


  Laat ons weten waarover jij nog wil bijleren. We bekijken samen wat mogelijk is.

  Stuur een mail

  Neem je loopbaan in eigen handen

  Als universiteit hechten we veel belang aan het welzijn van ons personeel. Een medewerker die doelgericht met zijn loopbaan bezig is en zich bewuster is van zijn eigen kracht, is meer gemotiveerd en beter gewapend tegen burn-out. We willen medewerkers dan ook stimuleren actief bezig te zijn met hun welzijn en loopbaan. In dit kader organiseren we enkele trainingen.

  Trainingen welzijn en loopbaan

  Verken het aanbod
  “Deze opleiding helpt om je carrière in perspectief te zetten. Een aanrader!” Deelnemer ‘Aan het stuur van mijn eigen loopbaan’

  Net als onze maatschappij is onze werkcontext in constante beweging. Hoe behoud je ondanks veranderingen je veerkracht en pit? – De opleiding ‘Veerkrachtig in snel veranderende omstandigheden’ geeft je inzicht in de alarmsignalen van stress en leert je dit bespreekbaar te maken bij je leidinggevende en collega’s.

  Wil je reflecteren over je loopbaan? – De tweedaagse training ‘Aan het stuur van je eigen loopbaan’ helpt je je talenten in kaart te brengen en inzicht te krijgen in wat je energie geeft en wat niet. Vervolgens word je aangemoedigd duidelijkere verwachtingen en dromen over jouw loopbaan te formuleren, en denken we na over wat er nodig is om dat te bereiken.

  Als VUB-gemeenschap besteden we ook extra aandacht aan Gender en Diversiteit. Hou dus zeker de lezingen en events (zoals Gender Week) in de gaten in de event kalender!