logo
Geen TEO account? Op de VUB LRN homepage vind je instructies voor het aanmaken van een gast-login.

Trainingsaanbod voor doctorandi

Als doctorandus sta je vandaag voor heel wat uitdagingen: gedegen onderzoek voeren, dit ook presenteren op internationale conferenties en fora, samenwerken met andere (internationale) onderzoekers en je onderzoek vertalen naar een breed publiek; daarnaast een docent in zijn/haar vak assisteren, (gast)lessen geven, studenten begeleiden, enz.

Je kan nu in een oogopslag het aanbod relevant voor Doctorandi doorzoeken via TEO learning, of kan hier de verscheidene categoriën en beschikbare ondersteuning verder verkennen.

ONDERWIJS


Een docent in een vak assisteren? Leren over vernieuwende technieken? Over het evalueren van competenties?

Klik hier

ONDERZOEK


Dompel je onder in onderzoekscultuur, methodologie, specialist skills en wetenschappelijk schrijven, presenteren en publiceren.

Klik hier

VALORISATIE


JOUW ONDERZOEK COMMUNICEREN NAAR EEN BREED PUBLIEK? JE WETENSCHAPPELIJKE KENNIS OMZETTEN IN ECONOMISCHE MEERWAARDE?

Klik hier

WELZIJN EN LOOPBAAN


Maak kennis met EEN aantal INITIATIEVEN OM je VEERKRACHT VERDER OP TE BOUWEN en om BEWUSTER MET JE LOOPBAAN OM TE GAAN.

Klik hier

ALGEMEEN INZETBARE VAARDIGHEDEN


... ZOALS ORGANISATIE, NETWERKEN, LEIDERSCHAP, COMMUNICATIE, ICT, EN TALEN.

Klik hier

ONDERWIJS

In het VUB-onderwijs staat een studentgecentreerde aanpak en het bijbrengen van een kritische, onderzoekende en niet-dogmatische houding centraal. Maar hoe begeleid je studenten in het verwerven van deze en andere competenties? Hoe activeer je studenten? Hoe maak je gebruik van technologie om het onderwijsproces te ondersteunen?

Opleidingen rond onderwijs

Verken de catalogus

Onderwijs ontwikkelen, uitvoeren en bijsturen is niet eenvoudig. Daarom biedt de VUB een veelheid aan ondersteuning in deze taken:

"Na deze sessie heb ik onmiddellijk zin om les te gaan geven. Laat het academiejaar maar starten :-)" Deelnemer Onderwijstraining voor assistenten

Onderwijstraining voor assistenten

Heb jij als doctorandus ook één of meerdere onderwijstaken? Dan is deze training iets voor jou!

Een dag lang gaan we samen aan de slag. Vragen als “Hoe bereid ik een les(senreeks) voor?”, “Wat zijn aandachtspunten tijdens de les zelf?”, “Hoe begeleid en evalueer je studenten?” komen aan bod. Onderlinge uitwisseling van ervaringen en de eigen onderwijspraktijk staan centraal.

Als vervolg op deze training kun je deelnemen aan een terugkommoment. Tijdens deze sessie werken we actief rond de belangrijkste persoonlijke leervragen/werkzorgen van elke deelnemer. Waar ben je sinds de onderwijstraining tegenaan gelopen bij het uitvoeren van je onderwijstaken?

 

Heb je behoefte aan individueel advies bij de aanpak van je onderwijs? Heb je vragen, loop je ergens op vast of heb je een idee dat je graag eens aftoetst?

Maak een afspraak met één van onze onderwijscoaches!
“Ik vond het een bijzondere ervaring die me lang zal bijblijven” Deelnemer sessie Stemtechnieken

Korte trainingen & infosessies

Deze sessies zijn beschikbaar voor alle onderwijzend personeel. De lengte van de sessies varieert van één uur tot een halve dag.

Elke sessie behandelt één specifiek onderwijsthema, gaande van didactische, onderwijstechnologische of veeleer beleidsmatige onderwerpen.

In functie van de doelstellingen wordt er voor een geschikte aanpak gekozen. Dat kan een informatiesessie of een workshop zijn, maar ook een terugkomsessie om deelnemers verder op te volgen en ervaringen te laten delen. Ook zijn er lunchsessies waarin collega’s “good practices” delen en elkaar inspireren.

 

Online ondersteuning


Rond diverse didactische thema’s zijn er beknopte informatiesheets beschikbaar.

Lees meer

onderzoek

Onderzoek aan de VUB is vrij en onze onderzoekers zijn vrij. Dat betekent echter niet dat je er alleen voor staat! Als doctorandus ligt je pad bezaaid met nieuwe kennis en vaardigheden. Of je nu pas begint, of al gegroeid bent als vakexpert, wij bieden je een waaier aan ondersteuning om de uitdagingen te lijf te gaan!

Klik snel door via de onderstaande categorieën om een beeld te krijgen van het huidig ingeplande aanbod. Neem regelmatig een kijkje om nieuwe sessies te ontdekken!

INTRODUCTIE TOT DE ONDERZOEKSCULTUUR


Een goede start als doctorandus maak je aan de VUB niet alleen! Hier vind je een inleiding tot onderzoeksintegriteit en –ethiek, plus ondersteuning bij het schrijven van projectvoorstellen en het voorbereiden op een eventuele jury.

Ontdek hier de ingeplande sessies

METHODOLOGIE


Wil je je bijscholen in een specifieke statistische techniek? Krijg je maar moeilijk die onderzoeksvraag afgebakend? Wens je ondersteuning in het uitwerken van een kwalitatief onderzoeksluik?

Ontdek hier de ingeplande sessies

WETENSCHAPPELIJK SCHRIJVEN, PRESENTEREN EN PUBLICEREN


Wil je beter leren schrijven en presenteren in het Engels? Meer weten over hoe je best een wetenschappelijke paper opbouwt?

Ontdek hier de ingeplande sessies

SPECIALIST SKILLS


De doctoral schools nodigen regelmatig internationale sprekers uit voor master classes & seminars omtrent een specifiek onderwerp. Check ze regelmatig hier zodat je deze buitenkansjes niet mist binnen jouw vakgebied!

Ontdek hier de ingeplande sessies

Valorisatie van onderzoek

De VUB steunt onderzoek dat dichtbij, en in dienst van, de maatschappij staat. Vanuit je rol als expert binnen jouw vakgebied is het erg belangrijk om je onderzoek op een heldere manier naar een breed publiek te communiceren. Ook jouw onderzoek kan bijdragen aan het kritisch maatschappelijk debat, of streven naar innovaties en economische meerwaarde. 

Platformen rond wetenschapscommunicatie

Verken de opties

Science Outreach training

Bekijk in geplande sessies (onderaan)

Starter seminars

Lees meer

Valorisatie in projectaanvragen


Voor hulp bij projectaanvragen rond innovatie en valorisatie kan je terecht bij VUB TechTransfer!

Lees meer

Wetenschapscommunicatie

Om de kloof tussen onderzoeker en maatschappij te dichten, bieden we verschillende specifieke initiativen en  ondersteuning aan:

  • Wil je rechtstreeks contact met het grote publiek of inspireer je liever de volgende generatie onderzoekers? Dan vind je vast je gading tussen de verschillende platformen, met initiatieven zoals de PhD Cup, het Wetenschapsfestival, Bright Club Brussels of de VUB Kinderuniversiteit. In het kader van een aantal van onze initiatieven voorzien we workshops of directe ondersteuning;
  • Ben je eerder geïnteresseerd in het schrijven van een populair wetenschappelijk artikel? Dan is onze wetenschapsblog zeker iets voor jou. Je kan hierbij rekenen op ondersteuning van ons redactieteam;
  • Het Science Outreach Office staat verder ook paraat voor het verlenen van advies rond jouw eigen outreach-initiatief. Neem hier contact met ons op;

Onafhankelijk van deze specifieke initiatieven, kan je je vaardigheden in wetenschapscommunicatie aanscherpen via het volgende opleidingsaanbod:

  • Probeer de science outreach trainingen voor jonge onderzoekers uit. Je vindt ze in de categorie 'Science Outreach' onderaan op deze pagina;
  • Aansluitend kan je je ook laten inspireren om te communiceren met impact via diverse media, zoals communicatie via pers en sociale media. Deze trainingen zijn niet enkel gericht op onderzoekers, maar op alle VUB-medewerkers en zullen worden ingepland door onze VUB-expertisecel MarCom. 

Economische valorisatie

Droom je van het starten van je eigen spin-off?

Tijdens het eerste semester kan je twee interactieve cursussen 'Ondernemen' met een focus op innovatie en technologie volgen:

  • De Starter Seminars zijn voornamelijk gericht op master- en PhD-studenten, maar ook op senior onderzoekers die geïnteresseerd zijn in de link tussen onderzoek en ondernemen; 
  • The Advanced Starter Seminars zijn gericht op zij die een basis achtergrond in business management hebben, of zij die (concrete) plannen hebben om een eigen startup op te richten.

Deze intensieve cursussen bestaan uit een reeks avondseminaries waar verschillende basisprincipes van het ondernemerschap aan bod komen, zoals het opstellen van een businessplan, marketing en innovatieve financieringsvormen. Bovendien komen high level professionals tijdens deze seminaries hun kennis en expertise delen en krijg je de kans om je eigen project door hen te laten beoordelen.

welzijn en loopbaan

Doelgericht bezig zijn met je loopbaan en je bewust zijn van je eigen kracht zorgen voor betere motivatie en welbevinden. Als doctorandus gaat werken aan je carrière, vooral naar het einde van je doctoraat toe, ook gepaard met netwerken en het verkennen van opties binnen en buiten de academische wereld. Of je nu perfect weet waar je naartoe wil of net niet, wij bieden enkele initiatieven aan om je te ondersteunen.

Career center


Naast training & events kan je bij het Career Center ook terecht voor individuele loopbaan coaching (cv, motivatiebrief, jobinterview,...).

Lees meer

Opleidingen rond welzijn

Verken het aanbod

Welzijn

Net als onze maatschappij is onze werkcontext in constante beweging. Hoe behoud je dan ondanks veranderingen je veerkracht en pit? – De opleiding ‘Veerkrachtig in snel veranderende omstandigheden’ is gericht op alle personeelsleden, en geeft je inzicht in de alarmsignalen van stress en leert je dit bespreekbaar te maken bij je leidinggevende en collega’s.

Daarnaast zijn er initiatieven specifiek voor jonge onderzoekers, zoals de 'Mindfulness' cursus, waar je in acht sessies van twee uur een werkmethode krijgt aangeleerd om mindful met stress om te gaan, met groepsoefeningen en ruimte voor uitwisseling van ervaringen. Er is ook de workshop 'From conflict to resolution' die je leert hoe je het best kunt omgaan met conflicten.

Als VUB-gemeenschap besteden we ook extra aandacht aan Gender en diversiteit. Hou dus zeker de lezingen en events, zoals de Gender Week, in de gaten in de VUB event kalender!

Loopbaan

Wil je reflecteren over je loopbaan? – De tweedaagse training ‘Aan het stuur van je eigen loopbaan’ helpt je je talenten in kaart te brengen en inzicht te krijgen in wat je energie geeft en wat niet. Vervolgens word je aangemoedigd meer duidelijke verwachtingen en dromen over jouw loopbaan te formuleren, en na te denken over jouw noden om dat te bereiken. Deze training wordt meerdere malen per jaar georganiseerd, en staat open voor alle personeelsleden.

Check zeker ook de verschillende carrière events voor jonge onderzoekers, met onder meer jobbeurzen, testimonials en workshops.

Vergeet ook niet dat jouw talent en vaardigheden ook erg inzetbaar zijn op de niet-academische arbeidsmarkt! We moedigen alle jonge onderzoekers dan ook sterk aan om een sterke set algemeen inzetbare vaardigheden te ontwikkelen, zoals leiderschap, coaching en management.

ALGEMEEN INZETBARE VAARDIGHEDEN

Hoe organiseer je je het best tijdens een doctoraat? Welke trucs zijn er om een netwerk op te bouwen binnen je expertiseveld? Hoe win je aan zelfstandigheid? We organiseren verschillende cursussen om je algemeen inzetbare vaardigheden aan te sterken.

Opleidingen algemeen inzetbare vaardigheden

Verken de catalogus

ORGANISATIE

Hoe pak je dat (steeds groeiende) takenlijstje het beste aan? Leer nieuwe tips en tricks, bijvoorbeeld met de cursussen 'Managing my PhD' en 'Grow your future effectiveness'.

NETWERKEN EN LEIDERSCHAP

  • Om je wegwijs te maken in het academische netwerk en om je interactievaardigheden verder te ontwikkelen, organiseren we voor jonge onderzoekers de cursussen 'Networking skills' en 'Getting things done with others'.
  • Hoe coach je iemand naar groeiende zelfstandigheid? Om een goede mentor te zijn voor anderen is er geen ‘one size fits all’-formule – de 2-daagse cursus ‘Coaching for growth’ reikt je echter wel een heleboel tools aan voor ‘non-directive coaching’.