logo
Check hier het programma van de allereerste VUB PostDoc Appreciation Day!

9:30 – 10:00   Registration and welcome coffee

10:00 – 10:15   Welcome by dr. Karin Vanderkerken, Vice-Rector Research

10:15 – 11:15   Looking for research support? Meet the R&D experts

11:15 – 11:50   

Keynote: Is career on the top of your mind? - dr. Nel Grillaert (UAntwerpen)

Career services for PostDocs @ VUB

11:50 – 12:00   Introduction of the VUB PostDoc Community

12:00 – 14:00   Festive and interactive lunch

 

 

Geen TEO account? Op de VUB LRN homepage vind je instructies voor het aanmaken van een gast-login.

Trainingsaanbod voor postdocs

Met een doctoraat op zak wordt er veel van postdoctorale onderzoekers verwacht: projecten binnenhalen, artikels schrijven, lesgeven, doctorandi begeleiden,… Het doctoraatstraject heeft je hiervoor ongetwijfeld een goede basis gegeven, maar een aantal nieuwe uitdagingen aangaan met de hulp van training en coaching zal je sterker in je schoenen doen staan!

Je kan nu in een oogopslag het aanbod relevant voor PostDocs doorzoeken via TEO learning, of kan hier de verscheidene categoriën en beschikbare ondersteuning verder verkennen.

ONDERWIJS


ENGAGEREND LESGEVEN? LEREN OVER VERNIEUWENDE TECHNIEKEN? OF OVER HET EVALUEREN VAN COMPETENTIES?

Klik hier

ONDERZOEK


ALLES OVER INTEGRITEIT, ETHIEK EN DATA MANAGEMENT, PROJECTONDERZOEK EN FUNDING, SPECIALIST SKILLS EN WETENSCHAPPELIJKE OUTPUT.

Klik hier

VALORISATIE


JOUW ONDERZOEK COMMUNICEREN NAAR EEN BREED PUBLIEK? JE WETENSCHAPPELIJKE KENNIS OMZETTEN IN ECONOMISCHE MEERWAARDE?

Klik hier

WELZIJN EN LOOPBAAN


MAAK KENNIS MET EEN AANTAL INITIATIEVEN OM JE VEERKRACHT VERDER OP TE BOUWEN EN OM BEWUSTER MET JE LOOPBAAN OM TE GAAN.

Klik hier

ALGEMEEN INZETBARE VAARDIGHEDEN


... ZOALS ORGANISATIE, NETWERKEN, LEIDERSCHAP, COMMUNICATIE, ICT, EN TALEN.

Klik hier

ONDERWIJS

In het VUB-onderwijs staat een studentgecentreerde aanpak en het bijbrengen van een kritische, onderzoekende en niet-dogmatische houding centraal. Maar hoe begeleid je studenten in het verwerven van deze en andere competenties? Hoe activeer je studenten? Hoe maak je gebruik van technologie om het onderwijsproces te ondersteunen?

Opleidingen voor postdocs rond onderwijs

Verken de catalogus

Onderwijs ontwikkelen, uitvoeren en bijsturen is niet eenvoudig. Daarom biedt de VUB een veelheid aan ondersteuning in deze taken:

“Op veel momenten werd de inhoud van de dag echt bepaald door de vragen uit de groep. Dit vond ik super, we konden zelf invulling geven aan de thema's.”

Onderwijstraining voor assistenten 

Heb je als postdoc één of meerdere onderwijstaken? Dan is deze training iets voor jou!

Een dag lang gaan we samen aan de slag. Vragen als “Hoe bereid ik een les(senreeks) voor?”, “Wat zijn aandachtspunten tijdens de les zelf?”, “Hoe begeleid je studenten?” komen aan bod. Onderlinge uitwisseling van ervaringen en de eigen onderwijspraktijk staan centraal.

Als vervolg op deze training kun je deelnemen aan een terugkommoment. Tijdens deze sessie werken we actief rond de belangrijkste persoonlijke leervragen/werkzorgen van elke deelnemer. Waar ben je sinds de onderwijstraining tegenaan gelopen bij het uitvoeren van je onderwijstaken?

 

Heb je behoefte aan individueel advies bij de aanpak van je onderwijs? Heb je vragen, loop je ergens op vast of heb je een idee dat je graag eens aftoetst?

Maak een afspraak met één van onze onderwijscoaches!
“Het toepassen en oefenen zelf vond ik het boeiendst” Deelnemer sessie Activerende lessen in grote groepen met Poll Everywhere

Korte trainingen & infosessies 

Deze sessies zijn beschikbaar voor alle onderwijzend personeeI. De lengte van de sessies varieert van één uur tot een halve dag.

Elke sessie behandelt één specifiek onderwijsthema, gaande van didactische, onderwijstechnologische tot veeleer beleidsmatige onderwerpen.

In functie van de doelstellingen wordt er voor een geschikte aanpak gekozen. Dat kan een informatiesessie of een workshop zijn, maar ook een terugkomsessie om deelnemers verder op te volgen en ervaringen te laten delen. Ook zijn er lunchsessies waarin collega’s “good practices” delen en elkaar inspireren.

 

Online cursussen


Ontdek verschillende online cursussen en een ‘blended’ ondersteuningstraject.

Lees meer

Onderzoek

Onderzoek aan de VUB is vrij en onze onderzoekers zijn vrij. Dat betekent echter niet dat je er alleen voor staat! Als postdoc kan je snel aan autonomie en invloed winnen. Wij bieden heel wat ondersteuning om jouw expertise verder uit te bouwen en om kwalitatief en integer projectonderzoek te waarborgen.

Klik snel door via de onderstaande categorieën om een beeld te krijgen van het aanbod.

INTEGRITEIT, ETHIEK EN DATA MANAGEMENT


Hoe kan je waken over de wetenschappelijke integriteit en ethische standaarden van je onderzoek? Wat zijn de good practices in data management?

Lees meer

PROJECTONDERZOEK EN FUNDING


Als postdoc kan je aan zelfstandigheid winnen en je cv versterken door het binnenhalen van funding voor je onderzoek.

Lees meer

WETENSCHAPPELIJK SCHRIJVEN, PRESENTEREN EN PUBLICEREN


Wil je beter schrijven en presenteren in het Engels? Wil je je informeren over de nieuwste ontwikkelingen in Open Access?

Ontdek hier de ingeplande trainingen

SPECIALIST SKILLS


DE DOCTORAL SCHOOLS NODIGEN REGELMATIG INTERNATIONALE SPREKERS UIT VOOR MASTER CLASSES & SEMINARS OMTRENT EEN SPECIFIEK ONDERWERP. CHECK ZE REGELMATIG HIER ZODAT JE DEZE BUITENKANSJES NIET MIST BINNEN JOUW VAKGEBIED!

Ontdek hier de ingeplande trainingen

Valorisatie van onderzoek

De VUB steunt onderzoek dat dichtbij, en in dienst van, de maatschappij staat. Vanuit je rol als expert binnen jouw vakgebied is het erg belangrijk om je onderzoek op een heldere manier naar een breed publiek te communiceren. Ook jouw onderzoek kan bijdragen aan het kritisch maatschappelijk debat, of streven naar innovaties en economische meerwaarde. 

Platformen rond wetenschapscommunicatie

Verken de opties

Valorisatie in projectaanvragen


VOOR HULP BIJ PROJECTAANVRAGEN ROND INNOVATIE EN VALORISATIE KAN JE TERECHT BIJ VUB TECHTRANSFER!

Lees meer

Starter seminars

Lees meer

Wetenschapscommunicatie

Om de kloof tussen onderzoeker en maatschappij te dichten, bieden we verschillende specifieke initiativen en  ondersteuning aan:

 • Wil je rechtstreeks contact met het grote publiek of inspireer je liever de volgende generatie onderzoekers? Dan vind je vast je gading tussen de verschillende platformen, met initiatieven zoals de PhD Cup, het Wetenschapsfestival, Bright Club Brussels of de VUB Kinderuniversiteit. In het kader van een aantal van onze initiatieven voorzien we workshops of directe ondersteuning;
 • Ben je eerder geïnteresseerd in het schrijven van een populair wetenschappelijk artikel? Dan is onze wetenschapsblog zeker iets voor jou. Je kan hierbij rekenen op ondersteuning van ons redactieteam;
 • Het Science Outreach Office staat verder ook paraat voor het verlenen van advies rond jouw eigen outreach-initiatief. Neem hier contact met ons op.

Aansluitend (en onafhankelijk van deze initiatieven) kan je je ook laten inspireren om te communiceren met impact via diverse media, zoals communicatie via pers en sociale mediaDeze trainingen zijn niet enkel gericht op onderzoekers, maar op alle VUB-medewerkers en zullen worden ingepland door onze VUB-expertisecel MarCom. 

Economische valorisatie

Droom je van het starten van je eigen spin-off?

Tijdens het eerste semester kan je twee interactieve introductiecursussen 'ondernemen' met een focus op innovatie en technologie volgen:

 • De Starter Seminars zijn voornamelijk gericht op master- en PhD-studenten, maar ook op senior onderzoekers die geïnteresseerd zijn in de link tussen onderzoek en ondernemen; 
 • The Advanced Starter Seminars zijn gericht op zij die een basis achtergrond in business management hebben, of zij die (concrete) plannen hebben om een eigen startup op te richten.

Deze intensieve cursussen bestaan uit een reeks avondseminaries waar verschillende basisprincipes van het ondernemerschap aan bod komen, zoals het opstellen van een businessplan, marketing en innovatieve financieringsvormen. Bovendien komen high level professionals tijdens deze seminaries hun kennis en expertise delen en krijg je de kans om je eigen project door hen te laten beoordelen.

 

Welzijn en loopbaan

Als postdoc gaat werken aan je carrière vaak gepaard met netwerken en het verkennen van opties binnen en buiten de academische wereld. Doelgericht bezig zijn met je loopbaan en je bewust zijn van je eigen kracht, zorgt voor betere motivatie en welbevinden. We willen alle jonge onderzoekers dan ook stimuleren om actief bezig te zijn met hun loopbaan en hun welzijn.

Career Center


NAAST TRAINING & EVENTS KAN JE BIJ HET CAREER CENTER OOK TERECHT VOOR INDIVIDUELE LOOPBAAN COACHING (CV, MOTIVATIEBRIEF, JOBINTERVIEW,...).

Lees meer

Opleidingen rond welzijn

Verken de catalogus

Welzijn

Net als onze maatschappij is onze werkcontext in constante beweging. Hoe behoud je dan ondanks veranderingen je veerkracht en pit? – De opleiding ‘Veerkrachtig in snel veranderende omstandigheden’ is gericht op alle personeelsleden, en geeft je inzicht in de alarmsignalen van stress en leert je dit bespreekbaar te maken bij je leidinggevende en collega’s.

Daarnaast zijn er initiatieven specifiek voor jonge onderzoekers, zoals de 'Mindfulness' cursus, waar je in acht sessies van twee uur een werkmethode krijgt aangeleerd om mindful met stress om te gaan, met groepsoefeningen en ruimte voor uitwisseling van ervaringen. Er is ook de workshop 'From conflict to resolution' die je leert hoe je het best kunt omgaan met conflicten.

Als VUB-gemeenschap besteden we ook extra aandacht aan Gender en diversiteit. Hou dus zeker de lezingen en events, zoals de Gender Week, in de gaten in de VUB event kalender!

Loopbaan

Wil je reflecteren over je loopbaan? – De tweedaagse training ‘Aan het stuur van je eigen loopbaan’ helpt je je talenten in kaart te brengen en inzicht te krijgen in wat je energie geeft en wat niet. Vervolgens word je aangemoedigd meer duidelijke verwachtingen en dromen over jouw loopbaan te formuleren, en na te denken over jouw noden om dat te bereiken. Deze training wordt meerdere malen per jaar georganiseerd, en staat open voor alle personeelsleden.

Check zeker ook de verschillende carrière events voor jonge onderzoekers, met onder meer jobbeurzen, testimonials en workshops. Check hier de aankomende events onder 'Career development'.

Vergeet ook niet dat jouw talent en vaardigheden ook erg inzetbaar zijn op de niet-academische arbeidsmarkt! We moedigen alle jonge onderzoekers dan ook sterk aan om een sterke set algemeen inzetbare vaardigheden te ontwikkelen, zoals leiderschap, coaching en management.

Algemeen inzetbare vaardigheden

Als postdoc win je snel aan zelfstandigheid binnen je onderzoek, en zal je stilaan ook jongere onderzoekers gaan begeleiden in hun projecten. Mede daarom willen we aan de VUB ook meer algemeen inzetbare vaardigheden zoals netwerken en leiding geven aansterken.

Opleidingen algemeen inzetbare vaardigheden

Verken de catalogus

Gezamelijke ULB-VUB initiatieven voor promotoren

Lees meer

Netwerken, leiderschap en organisatie

 • Om je te helpen navigeren in het academische netwerk organiseren we voor jonge onderzoekers de cursussen 'networking skills' en 'coalition building in- and outside academia'.
 • Om je kennis goed over te brengen en impact te hebben (binnen en buiten de academische wereld), is leren communiceren en beïnvloeden van essentieel belang. In de interactieve en praktische tweedaagse cursus ‘Leadership for postdocs’ wordt exact hierop ingegaan.
 • Hoe coach je iemand naar groeiende zelfstandigheid? Om een goede mentor te zijn voor anderen is er geen ‘one size fits all’-formule – de tweedaagse cursus ‘Coaching for growth’ reikt je echter wel een heleboel tools aan voor ‘non-directive coaching’.
 • Er is ook de workshop 'From conflict to resolution' die aankaart hoe je het best kunt omgaan met conflicten.
 • Hoe pak je dat (steeds groeiende) takenlijstje het beste aan? Leer nieuwe tips en tricks, bijvoorbeeld met de cursus 'Grow your future effectiveness'.

Deze initiatieven (en meer) vind je wanneer ze ingepland zijn hier terug. Check regelmatig om nieuw ingeplande sessies te ontdekken!

Begeleiden van doctorandi

Om de relatie tussen promotor en doctorandus in goede banen te leiden, zijn duidelijke verwachtingen langs beide kanten erg belangrijk. Maar wat zijn nu precies je rechten en plichten als promotor? Welke stijl van begeleiden past bij jou en je student? Hoe ga je om met moeilijke situaties?  

Om aan deze vragen tegemoet te komen, organiseren VUB en ULB gezamenlijk:

 • De tweedaagse promotorenopleiding, die uitgaat van wetenschappelijk onderbouwde inzichten over de relatie tussen de supervisor en doctorandus. Deze opleiding vindt plaats in het tweede semester.

 • Intervisiesessies waar persoonlijke cases in vertrouwen kunnen besproken worden. Daarvoor worden een aantal momenten voorzien in het tweede semester.

 • De Round table for PhD supervisors, een interactief discussieforum met expertpanel rond verscheidene thema’s die door promotoren zelf worden aangebracht, gevolgd door co-creatiesessies om richtlijnen rond het thema vast te leggenJe kan ook wat meer uitleg vragen, of je interesse melden via mail.