News about #IR

• Volgens het nieuwste rapport van het World Resources Institute (WRI) staat ons land op de 23ste plaats in een wereldrankschikking van landen die kans maken op ernstige waterschaarste. Het verbaast Marijke Huysmans, professor grondwaterhydrologie aan de VUB, alvast niet. België verbruikt namelijk als dichtbevolkt gebied samen met de industrie en landbouw veel water, terwijl er niet veel beschikbaar is. Volgens professor Huysmans speelt het prijskaartje ook een rol. “Mensen horen dat niet graag, maar water is te goedkoop.
  • Op 1 juli werden er ijkingstoetsen voor verschillende opleidingen afgenomen op de campussen van Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Antwerpen,  Universiteit Gent en KU Leuven. 3.503  leerlingen schreven zich in voor één van de 13 ijkingstoetsen.  read more on VUB Today
  • Na groen licht van initiatiefnemers VUB en UZ Brussel, wordt Green Energy Park vzw vandaag officieel opgericht. Green Energy Park moet een grootschalige proeftuin worden waar bedrijven, onderzoekinstellingen, overheden en gebruikers in co-creatie samen werken aan innovatieve en duurzame oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Het onderzoek focust op drie domeinen: de transitie naar groene energie en mobiliteit, het ziekenhuis van de toekomst en digitale vraagstukken zoals smart cities en slimme technologieën op basis van AI.
  • Om het heelal beter te begrijpen is het cruciaal om meer kennis te vergaren over de elementaire deeltjes zoals elektronen en quarks, en hoe ze interageren. Dr. Seth Moortgat, wetenschapper aan het Interuniversity Institute For High Energies van de VUB en ULB ontwikkelde met inzet van Artificial Intelligence twee innovatieve methodes die werden ingezet in het CERN. Met de eerste methode kunnen verschillende soorten van deze  quarks makkelijker geïdentificeerd worden.