News about #peaceforukraine

• Negentien studenten onderwijswetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel organiseren ten voordele van Oekraïense vluchtelingenkinderen en hun leerkrachten een Walk The Peace Talk,  waarin laatstejaarsstudent Sibareshe Mayika (Simba) vanaf 1 mei van Brussel naar Polen wandelt. Met de actie wil Simba geld in te zamelen voor de Oekraïense vluchtelingen en hun leerkrachten.

• Meer en meer Brusselse scholen verwelkomen  Oekraïense kinderen en tieners op hun school. Hiervoor is er een nood aan natives die de taal spreken om de kinderen en tieners een beetje te ondersteunen. Iets voor jou?.

Collega Prof. dr. Luc Leyns vangt zelf een gezin met twee kinderen op en zij gaan mee naar een Brusselse school. De kinderen kunnen enkel de lessen Engels en Sport samen met de andere kinderen volgen. Ze hebben vooral nood aan sociaal contact, iemand die hen vertelt hoe het is in België, die hen wat beter doet voelen.

• #ScienceforUkraine

Dit initiatief gaat wereldwijd de sociale media rond en met één doel: als universitaire community zetten we onze deuren open voor onze Oekraïense collega's. Want wij zouden toch net hetzelfde willen indien wij plots in dezelfde situatie zouden verkeren?

• Tienduizenden Oekraïense vluchtelingen bevinden zich reeds in België, en hun aantal neemt dagelijks toe. Als eerste stap moeten zij zich laten registreren in het registratiecentrum aan de Waterloolaan 121 te 1000 Brussel. Dit is op dit moment het enige centrum in heel België. Het spreekt voor zich dat de rijen erg lang zijn en dat mensen met kinderen dagelijks 7 tot 10 uur in de rij moeten staan zonder de garantie dat ze die dag een kans krijgen om zich te registreren. Vrijwilligers dragen al hun steentje bij door voedsel en water te brengen, maar er is nooit genoeg.

• Iedereen hoopt dat de oorlog in Oekraïne snel stopt. Tot het zover is, moeten we de getroffen bevolking helpen. Vrouwen en kinderen zijn massaal op de vlucht, in precaire omstandigheden, in weer en wind.

• AANMELDEN BIJ DE GEMEENTE

Burgers die solidair wensen te zijn en tijdelijk onderdak wensen te bieden aan vluchtende Oekraïners in afwachting van een definitieve plaats om te wonen, kunnen zich aanmelden bij hun gemeente. De gemeenten staan samen met het Nationaal Crisiscentrum in voor de coördinatie van de huisvesting.

• Ukraine, my country of origin, is enduring sustained, barbarous attacks of advancing Russian troops. The war has entered a new phase, with indiscriminate bombing of civilian residential quarters becoming a gruesome reality. As a result, there is a dire need for medical supplies, which is expected to become critical in the coming days.

I plead to each and every one of you for help.