Inzicht in communicatie tussen cellen in labocultuur is alweer een stap dichter naar het terugdringen van het gebruik van proefdieren

De dienst Toxicologie van de Vrije Universiteit Brussel voert al enkele jaren een baanbrekend onderzoek waarbij anti-kanker geneesmiddelen (histon deacetylase inhibitoren) gebruikt worden om de levensduur van cellen, gekweekt in het laboratorium, te verlengen. Communicatie tussen deze cellen is van groot belang voor de levende cellen en gebeurt via 'gap junctions'. Dat zijn kanaaltjes die opgebouwd zijn uit eiwitten ('connexines'). Onderzoeker Mathieu Vinken heeft met zijn doctoraatsonderzoek aangetoond dat histon deacetylase inhibitoren de productie van connexines beïnvloeden wat gepaard gaat met een toegenomen communicatie tussen levercellen in cultuur (hepatocytenculturen). Dit onderzoek levert dus een belangrijke bijdrage om de levensduur en ontwikkeling van cellen in een labocultuur beter te begrijpen en te leren controleren. Het probleem met kunstmatig gekweekte cellen is immers dat ze vrij snel hun eigenschappen verliezen en afsterven.

Het beter leren begrijpen van zulke laboculturen is ook een belangrijke stap in het terugdringen van het gebruik van proefdieren want deze culturen worden onder andere gebruikt om toxiciteitstesten op bijvoorbeeld geneesmiddelen en cosmetica uit te voeren.

Op langere termijn kan dit onderzoek eveneens nieuwe perspectieven bieden voor de klinische behandeling van ziekten waarbij de “gap junction” activiteit verminderd is, zoals bijvoorbeeld het geval is bij kanker.

De resultaten van dit onderzoek werden gepubliceerd in een aantal prominente wetenschappelijke tijdschriften, onder meer in Toxicological Sciences, en werden meermaals voorgesteld op internationale congressen. Mathieu Vinken zet momenteel dit onderzoek verder binnen de dienst Toxicologie aan de Vrije Universiteit Brussel dankzij de steun van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen.

Download voor meer informatie het oorspronkelijke persbericht in de bijlage.