Vrije Universiteit Brussel viert pi-dag met Wiskunnend Wiske Wedstrijd

Klassen uit heel Vlaanderen nemen deel

Vrije Universiteit Brussel viert pi-dag met Wiskunnend Wiske Wedstrijd

"Wiskunde is oermenselijk: het is volledig door de mens bedacht." Aan het woord is de wereldberoemde natuur- en wiskundige Ingrid Daubechies. De VUB-alumna kwam op het idee om een wedstrijd te organiseren voor jongeren uit het secundair onderwijs om hen zo de charmes van wiskunde te laten ontdekken. "Je kan problemen oplossen puur met je hersenen, zonder werktuigen. Dat is toch fantastisch?" Het resultaat is de Wiskunnend Wiske Wedstijd. Meer dan duizend leerlingen uit het vierde, vijfde en zesde jaar secundair uit heel Vlaanderen hebben zich ingeschreven. Op woensdag 14 maart 2012 vindt de grote finale plaats op campus Etterbeek van de Vrije Universiteit Brussel. Waarom op 14 maart? Omdat het dan pi-dag is, een hoogdag voor alle wiskundigen.

De deelnemende leerlingen hebben de voorbije maanden drieprikkelende opdrachten in klasverband moeten oplossen. De klassieke wiskunde van breuken, cosinus en sinus, integralen en limieten, kwam hier niet echt bij te pas. Wél leidden de opdrachten zoals de ontcijfering van de geheime code met professor Barabas naar een fascinerende wereld vol raadsels en ontdekkingen.

De klassen die de opdrachten hebben kunnen oplossen, gaan op 14 maart 2012 naar de finale van de Wiskunnend Wiske Wedstrijd op campus Etterbeek. Ideaal om de internationale pi-dag in de verf te zetten: Π = 3,14... vandaar 14 maart.

De leerlingen krijgen tijdens de finale vier opdrachten voorgeschoteld, waarbij hun jonge breinen tot het uiterste gedreven worden. Niet alleen de opdrachten oplossen is immers belangrijk, maar ook hoe snel je dat doet. Het VUB-restaurant serveert een heus pi-dessert. De winnende klassen gaan naar huis met prachtige prijzen.

Prof. Ingrid Daubechies is een VUB-alumna met een indrukwekkende internationale carrière. Ze is een wereldautoriteit op het vlak van zogeheten wavelets die onder andere beeldcompressie mogelijk maken. Ze werd verkozen tot voorzitster van de International Mathematicians' Union.

De hoofdprijs werd vorig jaar gewonnen door de leerlingen van 6 Wetenschappen-Wiskunde(7) uit het Sint-Jozefinstituut te Essen. Let op: op de website www.wiskunnendwiske.be staat een overzicht van de huidige finalisten. Misschien zit er een klas uit uw regio bij. De finale vindt plaats op woensdag 14 maart 2012op de campus Etterbeek van de Vrije Universiteit Brussel.

9u-9u45: aanmelden – registratie (witte tent achter aula Q)
10u-11u: introductie – praktische richtlijnen en spelregels (aula Qa)
11u-14u: doorlopend finaleopdrachten met tijd voor lunch in VUB-restaurant
14u-15u: prijsuitreiking (aula Qa)