logo

U bent hier

Brussel geliefd bij studenten

De studenten aan de Vrije Universiteit Brussel zijn meer tevreden over hun onderwijs dan studenten elders in België. Ook de onderwijstechnieken aan de VUB worden goed gesmaakt. Net zoals de toegang tot de professoren en ander onderwijsgevend personeel; allemaal zo’n vijf procent beter dan in de rest van België.

De faciliteiten aan de Vrije Universiteit Brussel vallen in zeer goede aarde: maar liefst 84,5 % is daar tevreden over, tegenover 56,7% bij de andere Belgische studenten. De universiteit heeft uitgebreide sportvoorzieningen: een zwembad, fitnesscentrum, sportvelden en sportzalen. Ook zijn er voorzieningen als tandartsen en huisartsen. Het restaurant van de VUB is beroemd vanwege haar kwaliteitsvolle keuken.

Ook de internationale oriëntatie van de Vrije Universiteit Brussel waarderen de studenten in hoge mate. Het internationale kader van de Europese hoofdstad heeft flinke aantrekkingskracht. Het aantal studenten dat in het buitenland wil studeren ligt dan ook opmerkelijke hoger dan in de rest van België; 53,4 % tegenover 42,9 %. Ook zijn de studenten van de VUB sneller bereid België te verlaten voor een leuke baan: 47,3 %. Ruim vijf procent hoger dan bij studenten in de rest van het land. Ook de taalvaardigheid in het Engels vinden de studenten aan de VUB beter dan dat hun collega’s dat vinden: 67,9 tegenover 54,5 %.

Een minpunt voor de VUB is volgens de studenten de ondersteuning bij de vervolgcarrière en de samenwerking met werkgevers. Maar sinds het onderzoek is het VUB Career Center opgericht dat studenten en werkgevers samen brengt om studenten hun eerste werkervaring bij te brengen en hun hierbij intensief te begeleiden.

Het onderzoek The Trendence Graduate Barometer peilt de stemming onder studenten: wat vinden ze van hun universiteit en wat verwachten ze van hun toekomst. Trendence is een onderzoeksinstituut gespecialiseerd in werkgevers-branding en rekrutering. Het gaat om een internationaal onderzoeksrapport uit 2011 dat nog niet in België werd gepubliceerd. Het is op te vragen bij de persrelaties van de Vrije Universiteit Brussel.

Komende zaterdag 24 maart houdt de Vrije Universiteit Brussel een infodag. Toekomstige studenten en andere geïnteresseerden kunnen er kennismaken met alle opleidingen en studentenvoorzieningen van de universiteit. De hele dag van 10 tot 16 uur kunnen de jongeren en hun ouders de campussen Etterbeek en Jette bezoeken en informatie verzamelen over alle opleidingen die worden gegeven. Op het programma staan tientallen infosessies, demonstraties, geleide bezoeken en interactieve rondleidingen. De jongeren kunnen er niet alleen de studentenhuizen en labo’s bezichtigen, maar ook de restaurants en cafés ontdekken. Met al hun vragen kunnen ze terecht bij tal van professoren, docenten en studenten, evenals bij de Sociale dienst en de dienst Studieadvies.

Infodag Vrije Universiteit Brussel op zaterdag 24 mei van 10 tot 16 uur. Campus Etterbeek, Pleinlaan 2 in 1050 Brussel. De ontvangst is in gebouw D, waar het Infopunt Studenten is gevestigd. Het adres van de medische campus bij het Universitair Ziekenhuis is Laarbeeklaan 103 in 1090 Jette.