Twee onderscheidingen op één dag voor VUB-prof Ingrid Daubechies

VUB prof Ingrid Daubechies wordt barones en krijgt Nemmersprijs 2012Professor Ingrid Daubechies voltooide haar studies fysica aan de VUB in 1975, waar ze ook haar doctorstitel behaalde. Ze is algemeen erkend als een van de grootste wiskundigen van onze tijd, en gaf haar naam aan de Daubechies wavelets: wiskundige formules die van groot belang zijn in de beeldcompressie en die in heel wat dagdagelijkse toepassingen, zoals digitale cinema, toegepast worden.

De toekenning van de titel van barones en van de Nemmersprijs 2012 onderstrepen de vooraanstaande positie van Ingrid Daubechies op haar vakgebied. Sinds 1998 is ze lid van de U.S. National Academy of Sciences en ze was ook de allereerste vrouwelijke professor in de wiskunde aan de prestigieuze Princeton-universiteit. Momenteel is Ingrid Daubechies als hoogleraar wiskunde verbonden aan Duke University in North Carolina.