VUB stelt gebouwen en ijskelders open tijdens Open Monumentendagen

VUB ijskelders geopend tijdens Open Monumentendagen 2012

De Open Monumentendagen zijn niet de eerste gelegenheid waarbij het publiek de ijskelders van de VUB kan bezoeken. Ook vroeger werden de kelders al opengesteld voor buitenstaanders. Telkens als dit gebeurde, bleken ze ware publiekstrekkers te zijn. Ook deze keer zullen de kelders, die met een oppervlakte van 600 m2 zo groot als een kerkschip zijn, ongetwijfeld op grote belangstelling kunnen rekenen.

Hetzelfde mag verwacht worden van het rectoraatsgebouw. De Sigaar, zoals het gebouw onder VUB-ers wel eens genoemd wordt, is immers een van de laatste verwezenlijkingen van Renaat Braem. De Antwerpse architect gold in zijn tijd als de belangrijkste vertegenwoordiger van de moderne architectuur in België. Voor het ontwerp van het rectoraatsgebouw koos hij voor een ellipsvorm, die hij zag als symbool van antidogma en daardoor aansluitend bij het principe van vrij onderzoek waarop de VUB is gegrondvest.

De deelname van de VUB aan de Open Monumentendag is tevens een uitgelezen kans voor wie de grootste studentenaula van het land wil ontdekken of zich (opnieuw) even student wil voelen door binnen te piepen in een van de studentenwoningen op de campus.

Een bijkomende aardigheid is dat de autovrije zondag dit jaar op 16 september valt. Daardoor kan een bezoek aan de VUB tijdens de Open Monumentendagen perfect worden ingepast in een unieke manier om heel Brussel te ontdekken.